Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

U Subotici je trenutno malo migranata

2020.03.01
16:31
2020.03.02
10:20
Forrás
Pannon RTV
Mediji iz Grčke izveštavaju o masovnim pokušajima prelaska granice, nakon što Turska više nije spremna da zadrži migrante koji žele da nastave put. U Subotici je u subotu održan protest.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

U nedelju u kasnim prepodnevnim časovima u Subotici se tek tu i tamo može naići na migrante. U parku Rajhla Ferenca pored zgrade „Jadrana" ipak ih ima nekoliko. Kažu da su stigli iz Sirije, i nisu čuli za protest na centralnom gradskom trgu.

Haitham iz Sirije kaže:

- Dolazim iz Sirije.

- Iz kog grada?

- Iz Damaska.

- Kuda želiš da ideš?

- U Nemačku.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Kažu i da su odvedeni u prihvatni centar u Kikindi. Nemaju problema sa meštanima i policijom, ali su im na srpsko-rumunskoj granici polomili telefone, izvadili pertle iz cipela i kaiševe iz pantalona. Imaju jasnu predstavu gde žele dalje da idu. „Iz Srbije u Rumuniju, odatle za Mađarsku. Posle iz Beča u Holandiju" kaže Bilal iz Sirije.

U prihvatnim centrima u Srbiji trenutno ima 5.800 migranata. Govoreći o novom mogućem talasu migranata, Vladimir Cucić, komesar Komesarijata kaže da je Srbija pripremljena za sve situacije. U javnom servisu Srbije rekao je da se može očekivati dolazak manjih grupa, ali da je u izgledu i dolazak većeg talasa: „Računamo na jedan veći talas iz Turske, jer se očigledno prilično organizovano pristupa tom pokretu. Može se očekivati veliki pritisak ne samo na grčkoj već i na bugarskoj granici. Očekujemo da niko neće dozvoliti da se ponovi 2015-ta godina."

Tanjug/AP Photo/Emre Tazegul

Potrebno je obratiti pažnju na svaku situaciju i zbog toga su u kontaktu sa vlastima Grčke, sa Crvenim krstom i drugim međunarodnim organizacijama, rekao je komesar.

Prema navodima javnog medija Srbije turske vlasti su kroz grad Edim propustile su oko 36 hiljada migranata prema grčkoj granici u subotu uveče.

migranti
Grčka
granica
Turska
park Rajhla Ferenca
prihvatni centar

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.