Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U subotičko lovište pušteno 30 jelena lopatara i 30 muflona

2023.03.14
14:36
2023.03.14
16:01
Forrás
Pannon RTV
Na ovaj način JP „Vojvodinašume“ značajno su poboljšali kvalitet divljači.

Cilj je da se na ovaj način, uvozom divljači, popravi matični fond koji je u velikoj meri smanjen zbog toga što su migranti uništili ogradu na lovištu. Ukupno 60 komada divljači koja je doneta iz Slovačke, sa ranije nabavljenim jedinkama, koštala je 55 hiljada evra, od čega je 40 odsto obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Visoko odskakujući mufloni su pobegli iz teretnog vozila koje ih je dopremilo. U subotičkom lovištu u utorak je JP „Vojvodinašume“ pustilo na slobodu 30 jedinki muflona. Zbog migrantske krize značajno je opao fond divljači i to sada pokušavaju da poprave.

„Kada je počela migrantska kriza 2015. godine, fond je iznosio 130 muflona i 100 jelena lopatara. I sami znate koliki broj migranata je prošao ovom teritorijom, i to je uticalo na čitavu Evropu. Ni ovo lovište nije ostalo imuno. Nastale su velike štete. Ograda koja obezbeđuje lovište dugačka je 9,7 kilometara, od toga je 70 odsto oštećeno. Oni nisu ubijali divljač, već su životinje jednostavno izašle“ kaže Branislav Stanković, izvršni direktor za lovstvo u JP „Vojvodinašume“.

U šumu na Makovoj sedmici nastanjeno je i 30 jelena lopatara. Trenutno ograđenih 460 hektara, biće prošireno na 764 hektara i na taj način značajno će se povećati kapaciteti za uzgajanje divljači.

„Matični fond divljači podigli smo na optimalni nivo i na taj način može dalje da se razvija. Ovde ćemo formirati reprocentar koji će biti završen 2024. godine. Reprocentar za muflone će biti na 82 hektara, a na 78 hektara reprocentar za jelene lopatare. Iz ovih reprocentara nameravamo dalje da prodajemo živu divljač, jer tržište pokazuje da postoji potreba za daljom prodajom divljači“ kaže Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“.

Sa naseljavanjem 60 jedinki divljači, osim biološke raznovrsnosti subotičko lovište dobija i na trofejnom potencijalu, što je značajno sa aspekta privlačenja lovaca iz inostranstva.

lovište
lopatar
muflon
Subotica
Vojvodinašume

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.