Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

U subotičkoj bolnici nema kovid pacijenata

2021.07.14
20:33
2021.07.14
20:57
Forrás
Pannon RTV
Epidemiološka situacija u Subotici je stabilna – izjavili u bolnici za Panon RTV. Na lečenju nema pacijenata obolelih od kovida. U Srbiji je registrovano novih 125 slučajeva, a jedna osoba preminula.
Pannon RTV/Csipak Edvin

U proteklih 24 časa u Srbiji je registrovano novih 125 slučajeva zaraze virusom korona. U zemlji je urađeno 8.868 testiranja, i od toga 125 je bilo pozitivno. To znači da je tek kod 1,4 odsto testiranih pacijenata utvrđeno prisustvo virusa kovid 19. U proteklom periodu od posledica zaraze preminuo je jedan pacijenat, četvoro obolelih je na respiratoru.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Kovid ambulanta Opšte bolnice u Subotici i dalje prihvata obolele. Dnevno testiraju oko desetak pacijenata sa tegobama u gornjim disajnim putevima, kod kojih u protekla dva dana nisu utvrdili ni jedan slučaj zaraze virusom korona i prema saznanjima nadležnih u Opštoj bolnici delta soj virusa korona nije prisutan u severnoj Bačkoj.

Mi nemamo informaciju za konkretne pacijente iz Severnobačkog okruga, ali ono što imamo je da je procena na nivou zemlje da je u otprilike 20 odsto slučajeva zastupljen novi delta soj, da je još uvek u predominaciji britanski soj virusa, ali je samo pitanje vremena kada će početi da bude dominantan i ovaj delta soj, zato što je, kao što ste i čitali, još lakše prenosiv. Njegova dominacija je nešto što je očekivano i nešto što će se sigurno desiti pogotovo u lakšem prenosu među mlađim osobama" rekla je dr Gordana Krtinić, zamenica direktora Opšte bolnice u Subotici.

Specijalista smatra da i dalje ima potrebe za pridržavanjem protivepidemioloških mera, kao i za vakcinacijom osoba koje to još nisu učinile.

Pannon RTV/Csipak Edvin

U Subotici je do sada dato 91 hiljada doza vakcina. Od toga njih 46 hiljada primilo je prvu dozu neke od vakcina protiv virusa korona. Za više od pola godine do sada je imunizovano oko 42 odsto stanovnika Subotice. Od prošle sedmice na vakcinaciju pozivaju i osobe koje su prethodno iz nekog razloga odbijene, odnosno nisu dobile vakcinu iako su to želele.

„Formirali smo lekarsku komisiju koja ponovno procenjuje stanje građana i da li može ili ne da primi vakcinu i u tom smislu, smo pojačali nadzor. Tako da smo veliki broj građana vakcinisali, nije bilo ni jednog neželjenog efekta posle vakcine. Prošle nedelje smo vakcinisali 80, a ove nedelje 100 naših sugrađana, a u petak nastavljamo, i sada ćemo pozvati između 80 i 100 građana. Tako da svi građani koji su bili odbijeni iz bilo kog razloga, mogu da očekuju poziv" rekla je Ivanka Beoković, direktorica Doma zdravlja u Subotici.

U Subotici trenutno, bez prethodnog prijavljivanja, može da se primi vakcina američko-nemačkog proizvođača „Fajzer-Bajontek", i kineskog „Sinofarma". Vakcinom „Sputnjik V" imunizuju samo one koji su se za to prijavili preko portala e-uprave. Na punktovima za vakcinaciju svakodnevno se pojavi oko stotinak građana Subotice.

Subotica
bolnica
kovid
Delta

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.