Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

U subotu se održava tradicionalno takmičenje risara u Đurđinu

2022.07.05
15:37
Forrás
Pannon RTV
U okviru programa 112. Dužijance, u subotu će i ove godine u Đurđinu biti organizovano takmičenje risara.

Na ovom takmičenju ekipe pšenicu žanju tradicionalno kosom, a potom se žito vezuje u snopove. U okviru raznovrsnog programa, učesnici će moći da probaju tradicionalni žetveni doručak koji se služi u slikovitim bunjevačkim i šokačkim nošnjama, ali će biti organizovano i takmičenje u kuvanju tarane, folklorne igre, dok za najmlađe organizatori pripremaju interaktivne radionice.

Pannon RTV

Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" kaže: „Sledi u subotu, 9. srpnja, odnosno jula, na njivi kod crkve u Đurđinu jedna od najzanimljivijih manifestacija u našoj organizaciji, a to je takmičenje risara. Smisao ove manifestacije je da sačuvamo uspomenu na naše pretke koji su ris, žetvu obavljali ručno. Bio je to vrlo naporan posao i završetak tog posla značio je da će biti kruha svakdašnjeg u narednih godinu dana."

Dužijanca
Đurđin

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.