Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

U Temerinu umetnici stvaraju u hladu bagremara

2021.07.31
18:05
Forrás
Pannon RTV
Temerinska likovno-stvaralačka kolonija se održava po 41. put. Mladi umetnici su došli iz nekoliko vojvođanskih naselja kako bi nedelju dana učili i savladavali nove tehnike.

Ove godine je 19 mladih umetnika došlo na salaš Hever kako bi slobodno radili na obali reke Jegričke, u hladu bagremovog drveća. Srednjoškolci i oni koji pohađaju fakultet su bili prvi put prisutni, ali bilo je i onih koji su već više puta boravili ovde.

Judit Terteli, Senta: „Ovo mi je četvrti put da sam u ovoj likovnoj koloniji. Prvi put sam došla 2017.godine, tada sam preko Umetničkog takmičenja srednjoškolaca upoznala ovo mesto. Ono što je mene toliko privuklo je da smo mogli stvarati potpuno slobodno. Očigledno postoji tema na kojoj se celina temelji, ali slobodni smo da je obradimo na način na koji želimo. Nema ograničenja u pogledu tehnike, ni u čemu."

Kreativni proces se formira oko određene teme od 2008. godine. Tema ovogodišnje kolonije je Mit.

Lea Bagi, Novi Sad: „Mit je vrlo bogat koncept, kako smo naučili tokom ovih nedelju dana, kroz izvrsna predavanja, kao i prezentacije. Ja sam mitu pristupila drugačije nego grčkoj mitologiji ili slično. Približila sam se mitu kao percepciji zagrobnog života kao mitu kroz kulture i kroz našu kulturu da vidimo zagrobni život, život nakon smrti."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Na početku likovne kolonije učesnici su prešli po sadržaju i značenju mita kako bi lakše dobili inspiraciju. Mladi stvaraoci su radili s brojnim tehnikama.

Valentin Varga, umetnički direktor Temerinske likovno-stvaralačke kolonije: „Mislim da postoji neka vrsta sličnosti između stvarnog mita i likovne umetnosti: da prenosi nešto univerzalno izvan kvalitete forme, a to je možda uobičajeno u umetničkim delima i mitu. Ipak, poenta bi bila u tome da mladi ljudi izađu iz svoje zone komfora kako bi pokušali, eksperimentisati sa drugim vizuelnim jezicima kako bi pronašli svoj jezik."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Biće organizovana i izložba radova nastalih tokom ovogodišnje kolonije, koje bi na jesen želeli da predstave u kreativnoj kući Temerinske likovno-stvaralačke kolonije.

Temerin
umetnici

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije