Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

U toku je žetva soje

2019-09-12
20:09
Forrás
RTV Pannon
Procene govore da se očekuje prosečan prinos, ali najviše brige zadaje cena sušenog zrna, jer je najveći otkupljivač otkupnu cenu soje formirao na 29,5 dinara.

U Vojvodini soja se gaji na 170 hiljada hektara i upravo je u toku žetva soje. Prinosi su nešto niži od očekivanih, jer je zbog avgustovskih suša kod biljaka došlo do prinudnog zrenja.

Proizvođači kažu da ove godine soja neće biti isplativa, jer i pored niskog prinosa, ostala je mala otkupna cena. „Sa prosečnim prinosom od 17 maža (10-ti deo tone) kako-tako sam zadovoljan, ali nikako nisam sa otkupnom cenom. Cena od 35 dinara sa osam odsto poreza je nezadovoljavajuća, a trgovac ili otkupljivač kaže da će na to još biti doplate, ali ja u to sumnjma. Nizak prinos, mala cena – treba razmisliti da li se ovo isplati raditi" kaže Nandor Kovač, poljoprivrednik, Bečej.

Šandor Kočiš iz Mola sejao je kasnu sortu. Biljka lepo sazreva, narednih dana otpočeće žetva. Kaže da prinos zavisi od vremenskih prilika. „Nije  bilo tako dugotrajnih suša, naš region je dobio padavine, u više navrata, i to ne nekoliko milimetara, već 15-20-25 litara po kvadratnom metru, i za sada soja dobro izgleda" kaže Šandor Kočiš, poljoprivrednik, Mol.

Soja spada u proizvode koji duže vreme mogu da se skladište. Među odgajivačima samo oni koji se bave stočarstvom zadržavaju rod, jer on čini deo stočne hrane. Većina odgajivača ih ipak odmah prodaje, upravo zbog nedostatka obrtnog kapitala, jer ne veruju da će tokom zime dobiti višu cenu za svoj proizvod.

žetva
soja
Vojvodina

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.