Ugrás a tartalomra
Migránsok
Illusztráció/Pannon RTV/Raffai Csaba

U toku reorganizacija nadzora kampa u Bihaću

2019-02-12
17:01
Forrás
Pannon RTV
Planirano je da nekoliko kampova u Bosni budu u nadležnosti Ministarstva sigurnosti i komisije za migracije.

Obezbeđivanje granice je i dalje prioritet, biće primljeno 100 novih policajaca, dok će patrolirati 10 čamaca na rečnom toku Save i Drine.

Sredinom prošle sedmice Krizni štamb kantona Una-Sana dao je desetodnevni utlimatum bosanskom Ministarstvu sigurnosti da napravi reda i preuzme nadležnost nad privremenim prihvatnim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši,  kao i da zaustave dalji priliv migranata.

U prihvatnom centru „Bira" smeštajne mogućnosti premašene su već sa preko hiljadu lica. Ima ih preko 2.500 i tek retko ko izađe napolje na snežnu vejavicu. Većina migranata, njih 1.200 čine Pakistanci. Ostalo je još pet dana do ispunjenja ultimatuma koji je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova kantona Una-Sana dao Draganu Maktiću, ministru sigurnosti Federacije da uredi situaciju sa migrantima u Bihaću, u suprotnom će otpočeti da sada već gotovo pet hiljada ilegalnih migranata na teritoriji kantona, premeštaju u Sarajevo.

Za to vreme, migranti ne bi u Sarajevo, već u zemlje Evropske unije: „Ne znamo o tome da hoće da hoće da nas nose u Sarajevo. Želimo ovde da ostanemo, da dalje idemo u Hrvatsku i posle u Italiju".

Migranti kažu da ih je u kampu previše. Ima i onih koji su još pre pola godine došli u Bosnu i naučili su i jezik: „Nemam više novca, ne radim. Ovde nema novca, ovde ništa nema".

Pre podne je mirno u Bihaću, migranti u grad dolaze popodne i uveče. Meštani misle da bi brzo trebalo nešto učini u interesu dece. „Moram dete da pratim u školu, jer kaže mama, bojim se migranata. Ima ih mnogo i uvek su u grupi".

Ale Šiljdedić, portparol policije kantona Una-Sava kaže da kretanje migranata ograničavaju na teritoriji, ali da nemaju ovlašćenja za čuvanje prihvatnih centara: „Policija sprovodi odluke i Skupštine i Vlade unsko-sanskog kantona i operacionalnog štaba".

Dodaje, policija izvršava naređenja. Ukoliko donesu odluku da premeste migrante, policija će to izvršiti.

Bihać
migranti

Slične vesti

Most

08:41, Frissítve: 08:47

Ámokfutás egy kínai iskolában

Tanulókat és iskolai dolgozókat sebesített meg egy biztonsági őr egy dél-kínai általános iskolában - közölte a helyi sajtó.

Najnovije

Népszerű

Najčitanije