Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Tornjošu se uz prvi hleb jeo svinjski paprikaš

2022.08.14
15:51
2022.08.14
16:51
Forrás
Pannon RTV
U Tornjošu je održana proslava osveštenja hleba povodom Dana Svetog Ištvana.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Organizatori pomenutu manifestaciju već pet godina u nizu organizuju zajedno sa proslavom Dana sela. Zanimljivost je to da je tada, u celoj Vojvodini prvi put u Tornjošu bilo održano osveštenje hleba.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

34 kuvara iz Tornjoša i okolnih naselja smatralo je da je njegov svinjski paprikaš najukusniji. Na manifestaciji u subotu timovi su morali da upotrebe sve svoje kuvarske veštine.

Judit Rakoš, nastavnica istorije, Osnovna škola „Temerkenj Ištvan", Tornjoš: „Prvi put smo ovde iz škole iz Tornjoša, grupa nastavnika. U stvari, smatramo da je veoma važno da učestvujemo u životu zajednice. Ovim smo, s jedne strane, u bližem kontaktu sa roditeljima, a sa druge strane i sa učenicima. Upoznaćemo se i tako ćemo moći efikasnije da radimo."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Odrasle su čekali programi degustacije rakije i takmičenjem u pripremi kolača, dok su decu čekali programi rukotvorina, duvanje džinovskih balona i druge zanimacije. Kao bratski grad, Gelinca u Transilvaniji je već četiri godine aktivan učesnik lokalne serije proslava.

Botond Ilješ, gradonačelnik Gelince, Transilvanija: „Smatramo odnos veoma važnim, jer imamo slične poteškoće, susrećemo se sa sličnim problemima, tako da su rešenja slična i možemo da učimo jedni od drugih."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Prema običaju, posle žetve se na dan Svetog Ištvana pekao prvi hleb od mlade pšenice, zbog čega se avgust naziva mesecom novog hleba.

Magda Sabo, narodni zanatlija, član Kulturnog društva Adi Endre, Tornjoš: „Osveštenje hleba je bio najvažniji praznik u životu ljudi. U stvari, hleb za celu godinu su zaradili tada u žetvi i vršidbi, i to je značilo život. U stvari, hleb su nazivali i životom."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U ovo vreme, mnogi iz inostranstva dođu kući da bi zajedno slavili sa zajednicom Tornjoš.

Arpad Kiš Bičkei, predsednik organizacionog odbora: „Smatramo da je to veoma važno sa stanovišta zajednice. Ovde se pojave i mladi i stariji, organizujemo programe koji su dostupni za sve, i voleli bismo da se na ovaj dan, tačnije u ovo vreme sretnemo svake godine."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Drugog dana programa, u okviru svečane mise obavljen je blagoslov novog hleba, a potom je u velikoj sali Društvenog doma održana svečanost.

Tornjoš
hleb
paprikaš

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.