Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Totovom Selu održana završna manifestacija Godine nacionalnog jedinstva

2021.09.25
18:23
2021.09.25
18:35
Forrás
Pannon RTV
Vašarska atmosfera sa šarolikim, veselim i bučnim programima je na više lokacija. Bilo je mnogo toga zanimljivog za sve uzraste: i svečano je otvoren "Mini Delvidek" park. Manifestacija je završni događaj Godine nacionalnog jedinstva u Vojvodini.
Pannon RTV

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, je otvorio ovaj događaj i svečano je pustio u rad, u okvirima manifestacije, park pod nazivom "Mini Delvidek". Izgradnja parka je započela pre pet godina. Maketa, koja se prostire na površini od 1.000 m2, prikazuje reke, reljefe i naselja Vojvodine.

Zoltan Farago, turizmolog, Totovo Selo: „Na temelju satelitskih snimaka modelirali smo tok Dunava u ovaj pravougaonik od Bezdana do Kladova pa prolazi praktično celom Srbijom, te manjim delom Mađarske koji još uvek pripada ovom području. Tako su na njoj reke Tisa, Drava, Dunav, cela Bačka, većina Banata i Srema, kao i mali deo Drave."

U organizaciji Mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra u Vojvodini, događaji su se odvijali na nekoliko lokacija, zabavni trg je pružao priliku deci da se opuste, muzički prostor ugostio je ljubitelje muzike, a park "Mađar so" je vodio tribine na različite teme. Na sastanku pod nazivom "Kako zadržati zamah" učestvovali su i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor i Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku R. Mađarske. Razmena mišljenja je takođe bila usmerena na zajednički rad, ulaganje i izbore sledeće godine.

Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku R.Mađarske: „Sledeće godine će biti mnogo izazova za one koji ovde žive, a mislim da su najvažniji izbori u Mađarskoj. Uvek smo želeli pomoći Mađarima u inostranstvu, što nije bilo samo sebi svrha, jer svi pripadamo istoj naciji. Kad podržavamo naciju, podržavamo i porodicu."

Pannon RTV

Završni događaj Godine nacionalnog jedinstva u Vojvodini održava se u Totovom Selu, što je ujedno i pokretanje novog poglavlja za budućnost, rekao je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Ovih sto godina govori o svakodnevnoj borbi za pronalaženje rešenja za nemoguće situacije, u kojima su stalno bili vojvođanski Mađari. Možda sa izuzetkom nekoliko decenija, ali od 1920. godine do danas, pokazali smo u kakvom su stanju i na koji način su uspeli preživeti i izgraditi se u tim uslovima, dajući doprinos da se fakultetski obrazovani Mađari uzdignu i opstanu."

Događaj je obogaćen predstavljanjem Konjičkog kluba "Imperial" iz Subotice, decu je zabavljao Savez skauta vojvođanskih Mađara, a prikazani su i vojvođanski filmovi, koje je između ostalih, snimila i televizija Panon. U poslepodnevnim časovima posetioce su zabavljali domaći i strani bendovi.

Godina nacionalnog jedinstva
Totovo selo
Mini Delvidek
Vojvodina
Savez vojvođanskih Mađara
Janoš Arpad Potapi
državni sekretar za nacionalnu politiku
Mađarska

Slične vesti

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.