Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

U Velebitu spremali ajvar

2019-09-15
18:38
2019-09-15
20:22
Forrás
Pannon RTV
Ponovo je, po šesti put, u Velebitu održano takmičenje u spremanju ajvara. Iz opštine Kanjiža 15 ekipa nadmetalo se u pripremi najboljeg ajvara.

Vredne ruke, mnogo paprike, ali pre svega dobro raspoloženje obeležili su takmičenje u pripremanju ajvara. Ekipa „Ajvarkiraljnok" (Kraljice ajvara) sastojala se od mladih devojaka, a Barbara Harmat kaže da su za pripremu ajvara koristili bakin recept: „Mi slično spremamo kao one. Ispitale smo ih za sastojke i tajne, i na osnovu toga i mi smo pokušali da pripremimo."

Ekipe su stigle uglavnom iz kanjiške opštine, ali bilo ih je i iz Novog Kneževca, Sente i Ade. Tim Bele Feješ prvi put se okušao na polju pripreme ajvara: „Iskreno, nisam veliki kuvar. Znam samo ono što sam video od baka, što smo čuli kako se peče, dobro se očisti paprika, nakon toga je samelje i tada se dobija aroma prave pečene paprike."

Ove godine organizacioni karavan posetio je preko 30 mesta. Cilj je da i ove godine pronađu prvaka Srbije u pravljenju ajvara.

„Danas u Velebitu biramo najboljeg, koji će Velebit, odnosno opštinu Kanjižu predstavljati na velikom finalu koje će biti održano 12. oktobra u Beogradu. Na to će doći iz više od 30 gradova sa čitave teritorije Srbije, odnosno toliko gradova smo i zaista obišli tokom ove sezone" kaže Ljiljana Vukotić, organizator, takmičenje u pripremi ajvara „Izađi mi na teglu".

Organizator dodaje da je u proteklih pet godina kroz ovo takmičenje obrađeno preko 600 hiljada paprika, a ove godine čak preko 200 hiljada.

Ajvar
Velebit
Kanjiža
Ljiljana Vukotić
Izađi mi na teglu

Slične vesti

Najnovije

21:04

Danas je Dan mađarske kulture

Pozorišnim predstavama, uručivanjem nagrada, koncertima, izložbama, promocijama knjiga, pesničkim i muzičkim večerima širom države i van njenih granica praznuje se Dan mađarske kulture.

Najčitanije

Glavobolja zbog starog automobila?

Zagađenje vazduha je postalo najgorući problem današnjice. Sve naslovnice i istaknuti članci u srpskim novinama govore o tome. Iz dana u dan se uvode nove mere.