Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Zavodu za kulturu vojvođaskih mađara, rad se u pozadini i dalje odvija

2020-08-05
18:17
2020-08-05
18:26
Forrás
Pannon RTV
Rad Zavoda za kulturu vojvođanskih mađara je takođe usporen zbog koronavirusa. Morali su da otkažu nekoliko letnjih programa, ali se nadaju da će jesenje manifestacije već uspeti da održe.

Zbog epidemiološke situacije, Zavod je morao da otkaže svoje uobičajene letnje obuke. Pored toga su otkazani i kamp „MadT" i umetnička kolonija, a zbog stanja na granici nisu u mogućnosti ni da putuju na razne festivale. Rad se međutim odvija u pozadini, i to sa još više elana. Kako su naveli, sada ima dovoljno vremena i za ona područja, koja zbog svakodnevnih aktivnost uglavnom padaju u drugi plan.

Martina Gondi, direktorica Zavoda za kulturu vojvođanskih mađara, Senta: „Naša aktivnost izdavanja knjiga teče bez prekida, a nema prekida ni u procesu digitalizacije. Tu uopšte nema zastoja, jer su radni zadaci zadati već za narednih deset godina, i njih treba obaviti."

Jedna od najvećih manifestacija Zavoda je slavlje povodom Dana Svetog Mihajla. Pripreme za program su već započele, ali je potrebno uvesti više izmena zbog epidemiološke situacije.

Đula Juhas, predstavnik Vojvodine, Mreža kuća tradicija: „To želimo da održimo, u manjem obimu, sa manjim brojem ljudi, sa manje učesnika, i na drugim lokacijama. Želimo da to prenesemo na glavni trg u Senti. Razmišljamo o tri lokacije, a pored toga i o porodičnim programima, radionicama starih zanata, kao i deo sa narodnom muzikom, i ukoliko ples bude dozvoljen da malo promrdamo ljude. Naravno, to ćemo održati u skladu sa propisima."

Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara je organizovao obuku narodne nošnje, u trajanju od 120 časova, koja je počela prošlog septembra, a do početka vanrednog stanja uspeli su da završe 90 odsto časova. Ostalo je svega nekoliko časova i završni ispit, koji su konačno uspeli da nadoknade u julu.

Zavodu za kulturu vojvođaskih mađara
Senta
koronavirus
manifestacije
radionica
muzika

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije