Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

U Zoološkom vrtu na Paliću ponovo pokrenut program usvojiteljstva

2021.07.15
20:19
2021.07.15
20:25
Forrás
Pannon RTV
Pojedinci isto kao i pravna lica mogu simbolično da usvoje jednu ili više životinja iz Zoološkog vrta.

Mnogo je posetilaca u Zoološkom vrtu na Paliću  i u prepodnevnim časovima radnog dana. Volijera sa medvedom je nezaobilazno mesto obilaska, posebno za decu, a meda mnogo posetilaca ume da iznenadi ponekim protezanjem.

„Zašto ti se dopada medved, kaži mi?

- Zato što je lep smeđ" odgovara nam Boldižar Timar iz Budimpešte.

Medvedu, tigru, foki, lavu, ježu ili upravo bilo kojoj drugoj životinji možemo postati dobrotvori jer je Zoološki vrt na Paliću obnovio jednu svoju staru akciju.

„Odlučili smo da pokrenemo program usvajanja životinja. To nije klasično usvajanje, u tom smislu da životinje ne napuštaju zoološki vrt, nego novčanom donacijom tog usvojitelja trudićemo se da što bolje obogatimo životni prostor te životinje, da li po principu ležaljki, dakle mesta za odmor, zanimacija, interesantnih pojilica ili hranilica, sve zavisi od same životinje" objašnjava Jelena Toljagić, muzejski edukator u Zoološkom vrtu na Paliću.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Mrkog medveda koji je u vrt stigao iz cirkusa usvojila je porodica Pejić. Sada redovno dolaze da medu hrane jabukama, naravno u prisustvu nadležnih iz vrta.

„ Zašto voliš medveda?

- Zato što pliva, i što je smeđ i stane na dve noge, i još što jede jabuku.

- Koje ste još životinje usvojili?

- Majmuna marmozeta.

- Njega je izabrala tvoja sestra?

- Jeste.

- Znaš li zašto?

-Zato što skiči" kaže nam Tamina Pejić iz Hajdukova.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Pojedinci sa najmanje pet hiljada dinara mogu da postanu usvojitelji životinja kojima će životni prostor učiniti lepšim i boljim. Pravna lica sa najmanje 20 hiljada dinara mogu da postanu usvojitelji. „Ovo nije prvi put da smo usvojili životinje, ali ovog puta smo to učinili za naše dve devojčice. Smatramo da je ovo jako dobra inicijativa, a i veliki je doživljaj za decu, kada mogu da kažu da imaju usvojenu životinju u Zoološkom vrtu, a sa ovim možemo i da pomognemo vrt" kaže Timea Pejić iz Hajdukova.

Pločica sa imenom usvojitelja postavlja se ispred kaveza usvojene životinje, a porodica dobija jednogodišnje ulaznice na osnovu donacije. U akciji koja je pokrenuta pre dve sedmice, do sada je usvojeno gotovo 30 životinja. Do sada se na ovaj nesvakdišnji program javilo preko dvadeset usvojitelja iz Subotice, sa Palića, Hajdukova, iz Rume, Novog Sada, ali i iz Beograda i Knića.

Zoološki vrt
usvojitelj
životinje

Najnovije

18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!