Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

U Zrenjaninu održana javna rasprava o vojvođanskom turizmu

2023.02.02
17:12
2023.02.02
19:27
Forrás
Panon RTV
U Gradskoj kući u Zrenjaninu danas je održana javna rasprava o planu razvoja turizma Autonomne Pokrajine Vojvodine od 2023. do 2025. godine. Uvodnu reč podneli su dr Bela Muhi i dr Igor Stamenković, autori dokumenta.

U narednom periodu naglasak će biti na popularizaciji digitalizacije turizma i uvođenju savremenih oblika turizma, čulo se na raspravi.

Nije slučajno Zrenjanin izabran za treće – takođe i poslednje – mesto javne rasprave. Višenacionalni grad na obali Begeja poznat je po svojim manifestacijama, ali u turističkom smislu još ima neiskorišćenih mogućnosti.

„Grad Zrenjanin je u proteklom periodu mnogo ulagao u turizam. Počevši od kongresnog turizma, koji već ima međunarodni karakter, kao i sportskog turizma. Poslednjih godina usmerili smo se na turističke potencijale karakteristične za Zrenjanin, kao što je recimo Carska bara, zaštićeni prirodni rezervat. Kao rukovaoci rezervata sada možemo da ističemo ovu turističku mogućnost“ rekao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

U 250 stranica dokumenta unesene su primedbe i predlozi koji su se čuli tokom javne rasprave, kako od strane preduzetnika koji rade u turizmu, tako i od aktera turizma u državnom sektoru.

„Svaki pojedinačni element, koji postoji u planu, a odnosi se na destinacije, odnosi se na one razvojne turističke pravce, odnosi se na digitalizaciju, raspravljan je sa ljudima u lokalu. Predstavili smo i Zrenjanin, i kao centar Banata, a ovaj region raspolaže sa ogromnim turističkim potencijalom, i one predloge, one ideje koje su meštani nama predložili, i to ćemo naravno ugraditi u ovu strategiju“ rekao je dr Bela Muhi, jedan od autora strategije razvoja turizma u Vojvodini.

Kako se čulo na skupu, Vojvodina ima velike potencijale u novim turističkim formama, kakve su na primer, kulturni turizam, verski turizam ili biciklistički turizam.

„Želeli bi što većem broju preduzetnika da predstavimo prednosti digitalizacije. To ćemo uraditi i u Zrenjaninu. U ovom dokumentu naglasak je na tome da odlučimo koji su savremeni oblici turizma, i šta je potrebno učiniti da bi se ta vrsta turizma razvijala. S druge strane, odredili smo i finansijski okvir: u narednom periodu planiramo da u vojvođanski turizam uložimo više od milijardu dinara“ rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Deo ulaganja biće upućen lokalnim turističkim organizacijama i lokalnim samoupravama za digitalizaciju turizma.

Zrenjanin
javna rasprava
turizam

Najnovije

13:47, Frissítve: 16:42

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.