Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Učenici nižih razreda u Novom Bečeju lakše mogu naučiti srpski i mađarski jezik

2021.12.08
15:07
Forrás
Pannon RTV
Izdanje pod nazivom „Moj prvi ilustrovani mađarsko-srpski rečnik" stiglo je do mališana kao poklon od lokalnog Centra za učenje i kulturu – Plenum.
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Učenici prvog i drugog razreda na mađarskom jeziku, i svi učenici na srpskom, koji pohađaju nastavu negovanja maternjeg jezika u Osnovnim školama „Miloje Čiplić" ili „Josif Marinković", dobili su Mađarsko-srpski ilustrovani rečnik.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, odnosno lokalne samouprave.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Rečnik za učenike nižih razreda, koji uključuje mađarsku abecedu i ilustrovan je crtežima u boji, uredile su učiteljice Anita Bojić Perkin i Gordana Svilengaćin, sa ciljem da mališanima olakšaju učenje kako mađarskih tako i srpskih fraza i rečenica, tačnije svega što nas okružuje i što je potrebno kao osnovno znanje.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Osnovan 2017. godine, Centar za učenje i kulturu – Plenum, do sada je objavio sedam knjiga, sa ciljem da pruži pomoć u predškolskom i školskom obrazovanju.

Sadašnje osmo izdanje, koje je izdato u tiražu od 300 primeraka, namenjeno je učenicima nižih razreda, ali ga mogu koristiti i drugi, tačnije svi oni koji žele da nauče srpski ili mađarski jezik. Rečnik sadrži crteže u boji predmeta, ljudi, životinja, nameštaja, porodice, godišnjih doba, nameštaja, meseci, hrane, pića, prirode, zanimanja i raznih pojmova, koji su takođe navedeni i u pisanoj formi na oba jezika.

Štampanje publikacije pod nazivom „Moj prvi ilustrovani mađarsko-srpski rečnik", koju je uredio Centar za učenje i kulturu – Plenum iz Novog Bečeja, nadležni sekretarijat je podržao sa iznosom od 50 hiljada dinara, dok je lokalna samouprava Novog Bečeja izdvojila 40 hiljada dinara.

Novi Bečej
učenje
jezik
srpski jezik
mađarski jezik
rečnik
deca

Najnovije

15:18, Frissítve: 17:42

Poskupljuje i letovanje

Inflacija i rast cena izazvani ratom u Ukrajini neće poštedeti ni sektor turizma. Cene goriva stalno rastu, pa su zbog toga i prevoznici i turističke agencije primorane da prilagođavaju i svoje ponude.
17:15, Frissítve: 19:44

Počela je sezona jagoda

Sočne jagode nam izuzetno prijaju u ovim vrelim danima. Ovaj plod, koji predstavlja prvo voće u sezoni koje raste i u našim krajevima, mnogima je omiljeno voće zbog svog karakterističnog ukusa, blistave boje i značajnog sadržaja vitamina.

Najčitanije

Apel za pomoć porodici iz Kelebije

Pre godinu dana ekipa Panon RTV-a je već snimila prilog o ovoj porodici, kada su mnogi gledaoci i slušaoci pritekli u pomoć, ali se od tada Ljubičino zdravstveno stanje mnogo pogoršalo, najveća je potreba za pelenama.

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.