Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Učenici nižih razreda u Novom Bečeju lakše mogu naučiti srpski i mađarski jezik

2021.12.08
15:07
Forrás
Pannon RTV
Izdanje pod nazivom „Moj prvi ilustrovani mađarsko-srpski rečnik" stiglo je do mališana kao poklon od lokalnog Centra za učenje i kulturu – Plenum.
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Učenici prvog i drugog razreda na mađarskom jeziku, i svi učenici na srpskom, koji pohađaju nastavu negovanja maternjeg jezika u Osnovnim školama „Miloje Čiplić" ili „Josif Marinković", dobili su Mađarsko-srpski ilustrovani rečnik.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, odnosno lokalne samouprave.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Rečnik za učenike nižih razreda, koji uključuje mađarsku abecedu i ilustrovan je crtežima u boji, uredile su učiteljice Anita Bojić Perkin i Gordana Svilengaćin, sa ciljem da mališanima olakšaju učenje kako mađarskih tako i srpskih fraza i rečenica, tačnije svega što nas okružuje i što je potrebno kao osnovno znanje.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Osnovan 2017. godine, Centar za učenje i kulturu – Plenum, do sada je objavio sedam knjiga, sa ciljem da pruži pomoć u predškolskom i školskom obrazovanju.

Sadašnje osmo izdanje, koje je izdato u tiražu od 300 primeraka, namenjeno je učenicima nižih razreda, ali ga mogu koristiti i drugi, tačnije svi oni koji žele da nauče srpski ili mađarski jezik. Rečnik sadrži crteže u boji predmeta, ljudi, životinja, nameštaja, porodice, godišnjih doba, nameštaja, meseci, hrane, pića, prirode, zanimanja i raznih pojmova, koji su takođe navedeni i u pisanoj formi na oba jezika.

Štampanje publikacije pod nazivom „Moj prvi ilustrovani mađarsko-srpski rečnik", koju je uredio Centar za učenje i kulturu – Plenum iz Novog Bečeja, nadležni sekretarijat je podržao sa iznosom od 50 hiljada dinara, dok je lokalna samouprava Novog Bečeja izdvojila 40 hiljada dinara.

Novi Bečej
učenje
jezik
srpski jezik
mađarski jezik
rečnik
deca

Najnovije

17:51, Frissítve: 17:57

U Subotici boravi manji broj migranata

U centru Subotice sada ljudi mogu videti manje migranata nego ranije, a proteklih nedelja su demontirani i ilegalni kampovi. Pansioni se redovno proveravaju od strane nadležnih rgana, pa tako jedan deo migranata boravi u Prihvatnom centru u Subotici.
17:37, Frissítve: 17:46

Magija vitraža

U Gradskom muzeju u Subotici se održava konferencija posvećena vitražima. Tokom trodnevnog savetovanja, zainteresovani će imati priliku da čuju 13 naučnih izlaganja.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.