Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Učestala pojava smanjenja gramaže proizvoda

2022.01.21
16:04
2022.01.21
16:45
Forrás
Pannon RTV
Smanjena je gramaža tabli čokolade od 100 grama na 90 grama.
Pannon RTV/Juhász Géza

Pojedini slatkiši su na „dijeti", čokolade od 100 grama stanjile su se na 90 grama, ali i u pakovanja keksa i sušenih testenine ulazi manje proizvoda nego pre nekoliko godina, a količina jogurta se na specifikaciji više ne označava u mililitrima već u kilogramima.

Proizvođači na zanimljiv način objašnjavaju smanjenje količine proizvoda. Na primer, da je pakovanje veće, ne bi stalo u frižider, ili što se tiče supe u kesicama, kao objašnjenje se daje da porodica danas ima samo 2-3 člana, pa je dosadašnja količina za četiri tanjira svedena na tri.

Pannon RTV/Juhász Géza

Kupci su ogorčeni, ali se osećaju bespomoćno i ne vide izlaz iz situacije.

Radivoj Mikić, Novi Sad: „Mnoge stvari ovde nisu u redu. Dižu se cene, svaki dan, ko kako hoće, da li je to u redu? Kako će taj narod to izdržati, gde god uđe, svako je podigao cenu. Zaista ne mogu da shvatim da li će ovom doći kraj."

Smanjenje količine je zakonito sve dok je stvarna količina naznačena na pakovanju, ali nekima se desilo i da su kod kuće izmerili manje od naznačene količine na pakovanju.

Dušanka Stanković, Novi Sad: "I cena čokolade je povećana, na sto grama, nije... Margarin nikad nije 250 grama, to je oko 200 grama."

Pannon RTV/Juhász Géza

Obavezna količina proizvoda nije jednoobrazno definisana. Za istu cenu dobijamo sve manje majoneza, soka ili smrznutog povrća.

Mladen Alfirović, pravni savetnik, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine: „Cena je rezultat ponude i tražnje. Ako potrošači budu bojkotovali određene proizvode, ako opada nivo tražnje, to će svakako uticati i na cene i na bukvalno poslovnu odluku proizvođača na koji način će plasirati proizvod, odnosno da li će doći do smanjenja cene ili zadržavanje iste gramaže, međutim ako se promet poveća, ako životni standard građana bude veći u nekom narednom periodu, očekujemo da će to uticati i na povećanje cena."

Povećao se broj onlajn kupovina, uglavnom od neregistrovanih distributera. To takođe otežava rad proizvođača i legalnih distributera, što je dovelo do daljeg povećanja cene proizvoda, dodao je stručnjak.

gramaža
proizvod
čokolada

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.