Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Učiteljski fakultet na mađarskom dobio pravni status

2020.01.31
19:25
Forrás
Pannon RTV
Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku iz Subotice postao pravni član Univerziteta u Novom Sadu.

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku sa sedištem u Subotici, u decembru prošle godine postao je pravno lice, što je potvrdila i pokrajinska vlada. Zahvaljujući tome će na jesen otvoriti nove smerove kao što je mediakomunikator i vaspitač u učeničkim domovima. Pored toga, ubrzaće se administrativni postupci, te će biti omogućen pristup i fondovima kojima ranije nije bilo moguće, izjavio je zamenik dekana Žolt Namestovski.

Pannon RTV/Gál Hermina

Samostalni pravni status je ostvaren zahvaljujući ispunjavanju odgovarajućih preduslova. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Sabolč Halaši kaže da žele da što više mladih ostane ovde i odluče se da ovde nastave školovanje, čime će da doprinesu jačanju zajednice. Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku trenutno ima oko 200 studenata na osnovnim i master studijama, a fakultet se nada da će se taj broj povećati.

Pannon RTV/Gál Hermina

Ovom osamostaljenju je mnogo doprinela i pokrajinska vlada, a pokrajinski sekretar Zoran Milošević kaže da je pravna samostalnost kruna višedecenijskog zalaganja i rada, te da je našoj intelektualnoj zajednici na ponos što prepoznaje značaj nacionalnih manjina, ali i odgovornost da se pre svega radom, stvaralaštvom, odgovori univerzalnim pravilima konstituisanja jedne visokoobrazovne institucije.  

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku
Sabolč Halaši
Žolt Namestovski
Zoran Milošević

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.