Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Učiteljski fakultet na mađarskom dobio pravni status

2020.01.31
19:25
Forrás
Pannon RTV
Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku iz Subotice postao pravni član Univerziteta u Novom Sadu.

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku sa sedištem u Subotici, u decembru prošle godine postao je pravno lice, što je potvrdila i pokrajinska vlada. Zahvaljujući tome će na jesen otvoriti nove smerove kao što je mediakomunikator i vaspitač u učeničkim domovima. Pored toga, ubrzaće se administrativni postupci, te će biti omogućen pristup i fondovima kojima ranije nije bilo moguće, izjavio je zamenik dekana Žolt Namestovski.

Pannon RTV/Gál Hermina

Samostalni pravni status je ostvaren zahvaljujući ispunjavanju odgovarajućih preduslova. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Sabolč Halaši kaže da žele da što više mladih ostane ovde i odluče se da ovde nastave školovanje, čime će da doprinesu jačanju zajednice. Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku trenutno ima oko 200 studenata na osnovnim i master studijama, a fakultet se nada da će se taj broj povećati.

Pannon RTV/Gál Hermina

Ovom osamostaljenju je mnogo doprinela i pokrajinska vlada, a pokrajinski sekretar Zoran Milošević kaže da je pravna samostalnost kruna višedecenijskog zalaganja i rada, te da je našoj intelektualnoj zajednici na ponos što prepoznaje značaj nacionalnih manjina, ali i odgovornost da se pre svega radom, stvaralaštvom, odgovori univerzalnim pravilima konstituisanja jedne visokoobrazovne institucije.  

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku
Sabolč Halaši
Žolt Namestovski
Zoran Milošević

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.