Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici proslavio dupli jubilej

2021.11.26
19:39
2021.11.26
19:44
Forrás
Pannon RTV
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici slavi 15 godina postojanja, a istovremeno se obeležava i 150 godina institucionalnog obrazovanja učitelja na mađarskom jeziku u Subotici.

Povodom dvostrukog jubileja, na visokoškolskoj ustanovi, je održana svečanost na kojoj su nagrađeni najuspešniji studenti, ali i oni koji nisu bili zaposleni na fakultetu, ali su svojim delovanjem uveliko doprineli njegovom razvoju i napretku.

Komisija za dodelu nagrada, Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, na predlog dekana, ove godine nagradu „Pro Facultate" je dodelila za petoro ljudi. Dobitnici su Judit Pirićine Sabo, rukovodilac Sekretarijata za državnu politiku R. Mađarske, Zoltan Maruža, državni sekretar za javno obrazovanje R.Mađarske, Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje.

Pannon RTV

Judit Pirićine Sabo, rukovodilac Sekretarijata za državnu politiku R. Mađarske je iznenađena priznanjem. Prema njenim rečima, nagrada nije samo njena, već pripada i Sekretarijatu za nacionalnu politiku Republike Mađarske. "Smatramo da je vrlo važno osigurati obrazovanje na maternjem jeziku u celom Karpatskom basenu. Zato radimo na stvaranju jedinstvenog obrazovnog, privrednog i kulturnog prostora u Karpatskom basenu."

U obrazovnom sistemu takođe pokušavamo razmišljati u jedinstvenom obrazovnom prostoru u Karpatskom basenu, u kojem možemo pronaći što više zajedničkih tačaka, rekao je Zoltan Maruža, državni sekretar za javno obrazovanje R.Mađarske. "Mislim da možemo puno naučiti jedni od drugih, pa sam posebno zadovoljan što je obrazovna infrastruktura ovde iz temelja obnovljena u poslednjih nekoliko godina."

Pannon RTV

Imamo velike planove u budućnosti za visokoškolske ustanove u Subotici, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. "Uveren sam da se, s jedne strane, sve više stvaraju uslovi da se ostane na ovom prostoru. S druge strane, uveren sam da će ljudi ostati na ovim prostorima ako ovde budu dolazili i oni koji nisu sa ovih prostora."

Zoran Milošević je ponosan zato što u Vojvodini postoji ovakva obrazovna ustanova kao što je Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici. Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje, je dodao, da i ovaj fakultet pokazuje da opstanak zajednica uvek zavisi i od školskog sistema. "Moja je briga, pre svega, da egzistira ovaj fakultet, a ne samo vrednih nastavnika i studenata koji već 15 godina ispisuju najlepše stranice ne samo mađarske , već i naše, zajedničke istorije."

Pannon RTV

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici postoji od 2006. godine. U proteklih 15 godina, zahvaljujući podršci, mogli su inicirati sve više smerova, rekao je Josip Ivanović, dekan fakulteta. "Sada su osnovana dva najnovija smera, pored postojeća četiri smera. Osnovan je smer za diplomiranog komunikologa i smer za vaspitača u studentskom domu, ovaj smer je trogodišnji."

Institucija je sada suočena sa još jednim izazovom. Od spomenutih smerova želeli bi pokrenuti master i doktorske studije, dodao je Josip Ivanović.

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku
jubilej

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.