Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Uginuće ribe u kanalu DTD

2019-11-19
17:41
Forrás
Pannon RTV
Zagađenje vode u kanalu DTD-a dovelo je do uginuća više tona ribe što je ovih dana kod Bečeja dostiglo najvišu tačku.

Prema saopštenju nadležnih za zaštitu životne sredine u Kuli, šećerana u Crvenki je zagađenu vodu ispustila u kanal, i do daljeg je zaustavljeno dalje zagađivanje. Kod Bečeja je otpočelo čišćenje kanala, a zagađena voda kreće se prema Tisi.

Užasan prizor ovih dana dočekuje one Bečejce koje je lepo vreme i radoznalost izmamila na obalu kanala: na površini vode pluta ogromna količina uginule ribe. Ovaj prizor izazvao je veliko negodovanje meštana.

„Plače mi se. Ne mogu nikoga da pozovem na odgovornost, ali neodgovorni su oni koji su trebali da kontrolišu da li funkcioniše prečistač, da li je ugrađen ili ne" kaže Aleksa Cvijić, Bečej.

„O ovome treba brinuti. Pitanje je da li je u vodi uopšte ostao riblji fond? Trebalo bi prekontrolisati da li nadležne službe obavljaju svoj posao. Neodobravam ova dešavanja. Ovo se već godinama događa, nije prva godina" kaže Velimir Matić, Bečej.

Uginuće ribe dostiglo je najvišu tačku u kanalu DTD-a kod Bečeja i u visini grada je i otpočelo čišćenje kanala. Kako je utvrđeno, štetu je proizrokovala šećerana u Crvenki kojoj je inspekcija za zaštitu životne sredine iz Kule zabranila dalje zagađivanje kanala.

„Jedanput-dvaput strogo kazniti, posle više neće raditi. To je moje mišljenje. Otruju vodu, a posle ljudi da jedu ribu? pita se Đerđi Ric, Bečej.

„Biće tako kao što je bilo i do sada. Riba je uginula, šteta je velika. To je mala katastrofa za životnu sredinu, ali zašto bi je uopšte bilo?" kaže Stevan Bečejac, Bečej.

Zagađenje vode odlazi prema Tisi, ali nadležni smatraju da u reci neće doći do ovakvog pomora ribe kakav je pretrpeo kanal DTD-a.

uginuće
riba

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.