Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Ugostitelji na Paliću u teškoj situaciji - poboljšanje očekuju od novogodišnjih praznika

2020.12.14
16:21
2020.12.14
18:58
Forrás
Pannon RTV
Sobe hotela i pansiona na Paliću trenutno su gotovo sve prazne. Posle jakog letnjeg i ranojesenjeg prometa, ugostitelji se nadaju da će njihovi kapaciteti ponovo biti popunjeni za novogodišnje praznike.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Većina ugostitelja nije mogla da iskoristi pomoć države, jer samo nekolicina njih posluje kao hotel.

Turiste na Paliću očekuje živopisno okruženje i svež vazduh. Šetalište pored jezera je međutim potpuno prazno. Smeštajni kapaciteti su takođe iskorišteni samo u vrlo maloj meri.

Od ukupno 44 sobe, u jednom od najvećih hotela na Paliću, trenutno su zauzete samo tri. U ovom turističkom centru u blizini Subotice zimi ni inače nema velikog prometa, ali sada je situacija posebno žalosna.

Levente Homolja, recepcioner, Palić: „U poređenju sa letom, sada je jedna potpuno drugačija slika. S obzirom na to da na Paliću tokom zime, nažalost, nema nikakvih mogućnosti, kao što su leti bazeni, kupanje, jahanje, druge stvari. Dakle, situacija je prilično loša."

Pannon RTV/Csipak Edvin

U stotinak objekata na Paliću turiste čeka više od hiljadu kreveta. U ovogodišnjoj sezoni, tokom leta i rane jeseni, bilo je popunjeno još više mesta nego prethodnih godina. S druge strane, oktobar, novembar i decembar pokazali su se vrlo slabima za pružaoce usluga smeštaja. Većina njih se nada da će se promet povećati za novogodišnje praznike.

Eržebet Žigmond, preduzetnica, Palić: „Očekuje se da će to biti doček, jer su ljudi već zvali. Juče su takođe zvali. Sa gostima se dogovorimo, pošto imamo dostavu, imamo kuhinju, a restoran ne radi, da im se hrana dostavi ili da siđu dole do kuhinje, odnesu hranu u sobu, i tamo je pojedu. Imamo dvorište, jer ima onih koji u startu pitaju da li postoji bašta ili mesto gde mogu da izađu u vazduh. Dakle, ne izvan kapije, već u dvorištu."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Zbog epidemije koronavirusa, Vlada Srbije je već nekoliko puta pomogla hotelima i ugostiteljskim objektima. Te mere se međutim nisu odnosile na većinu pružalaca usluga smeštaja na Paliću.

Andraš Ric, preduzetnik, Palić: „Na Paliću postoji više od sto pojedinačnih ugostiteljskih objekata, koji se bave izdavanjem smeštaja. Veoma mali broj njih posluje prijavljeno, kao firma. Umesto toga, koristeći pogodnosti poreskih uslova, rade kao fizička lica. Dakle, na njih se to ne odnosi. Ja mislim da se te pogodnosti odnose samo na nekoliko većih hotela, koji zaista rade ozbiljno."

Očekuje se da će velnes centar na Paliću biti otvoren sledeće godine, a na raspolaganju će biti i druge turističke mogućnosti, koje će doprineti tome da gosti tu provedu više noći. Pružaoci usluga smeštaja se nadaju da će zahvaljujući tome sobe sledeće godine biti popunjene.

Palić
ugostitelj
praznik
novogodišnji
prazno
jezero
smeštaj
kapacitet
promet
privreda
turizam
turisti
bazen
velnes centar

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije