Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Ulaganja na Paliću u znaku biodiverziteta

2021.02.24
19:05
2021.02.24
19:12
Forrás
Pannon RTV
Kanalizaciona mreža na Paliću je proširena, formirana je zaštitna zona duž obale jezera, sade se biljke i uskoro će biti završena biciklistička staza na istočnoj obali. Sve ovo se sprovodi u okviru projekta „Ecolacus".
Pannon RTV/Kovács Róbert

U toku je izgradnja biciklističke staze na istočnoj obali jezera Palić. Te radove je, između ostalih, obišao dr Balint Pastor. Radovi se odvijaju u okviru projekta „Ecolacus", koji finansira nemačka banka KFW.

Cilj višekomponentnog projekta je čišćenje jezera Palić i Ludaš, i očuvanje njihovog biodiverziteta. Deo projekta je i izgradnja više od 1 km duge biciklističke staze na istočnoj obali jezera Palić.

Marta Dobo, direktorka Javnog preduzeća „Palić-Ludaš": „Krajem prošle godine započeta je sadnja biljaka, što znači da će biti zasađena drva koja već imaju formiranu krošnju. Odgovornost izvođača je da osigura da ovo drveće preživi toplo leto koje pred nama. Sadnja ostalih grmova takođe napreduje dobrom dinamikom. U slučaju jezera Palić, možemo reći da će ovaj posao, ako ne sto posto, onda 85 odsto, sigurno biti završen do kraja marta."

Pannon RTV/Kovács Róbert

U okviru projekta, kanalizaciona mreža na Paliću proširena u dužini od 22 kilometra, a formirana je i zaštitna zona oko jezera, široka 20 metara.

Dr Balint Pastor, šef poslaničke grupe SVM-a u Skupštini Srbije: „Sve ovo je važno sa ekološke tačke gledišta, a čišćenje jezera je zadatak broj jedan, što jeste i svrha ovog projekta. Pored toga, da okolina jezera Palić, odnosno jezera Ludaš budu atraktivniji iz ugla turizma, ali i iz ugla građane koji ovde žive."

Izgradnja kanalizacione mreže takođe je usmerena na čišćenje navedenih jezera. Zbog toga je dr Balint Pastor skrenuo pažnju građana Palića na to da ukoliko se kanalizaciona mreža izgradi u njihovoj ulici, obavezno priključe na istu.

biodiverzitet
Palić
ulaganja
Ecolacus
biciklistička staza
obala
jezero
dr Balint Pastor
Marta Dobo
Palić-Ludaš

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.