Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Umerena potražnja za vojvođanskom jabukom, od strane ruskog tržišta

2020.12.14
16:44
2020.12.14
18:57
Forrás
Pannon RTV
Prema rečima poljoprivrednika sa severa Bačke, otkup se odvija u skladu sa aktuelnim vremenskim periodom.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Uzgajivači su ove godine mogli da prodaju rod za 5 dinara skuplje, a tokom jeseni je potražnja bila veća nego prošle godine u ovo vreme, pa su uspeli da prodaju većinu svoje robe. Tokom praznika će isporuka biti obustavljena, ali se posao nastavlja od sredine januara.

U hladnjači Norberta Kovača, uzgajivača jabuke, prepune gajbe sa jabukama se polako, ali sigurno prazne. Ovaj proizvođač svoj rod prodaje jednom beogradskom kupcu, koji to kasnije prodaje na tamošnjoj pijaci, na veliko. On dodaje da je ono što nije mogao da stavi na zalihe, prodao na rusko tržište.

Norbert Kovač, proizvođač, Hajdukovo: „Sada sam uspeo da jabuke prodam za 45 dinara na domaćem tržištu, tako kako stoji u gajbi, nisam morao da ih sortiram. Ove godine je rodilo oko četrdeset vagona jabuka. Od toga još uvek imam oko polovinu. To moram da prodam. Želeo bih da završim prodaju jabuka u januaru, februaru."

Pannon RTV/Csipak Edvin

U jednoj hladnjači u Hajdukovu trenutno se vrši precizno sortiranje jabuka, jer rusko tržište zahteva visokokvalitetnu robu.

Rusko tržište i dalje traži jabuke jonagold i ajdared. Ove godine gajbu jabuka plaćaju 5 dinara više, rekao je proizvođač Šandor Abraham.

Šandor Abraham, proizvođač, Hajdukovo: „Potražnja na ruskom tržištu trenutno je umerena. U proseku se posao odvija normalno, kao što je to i obično tokom ovog perioda godine. Cene su možda 5 dinara više nego prošle godine."

Proizvođači iz Hajdukova kažu da će isporuka biti obustavljena tokom praznika, ali da će posao biti nastavljen od sredine januara.

ruski
jabuka
vojvođanska
poljoprivrednik
otkup
Hajdukovo
proizvođač
visokokvalitetno
jonagold
ajdared

Najnovije

Najčitanije