Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Umetnička nit Subotice i Hodmezevašarhelja u jednoj zbirci

2020.10.17
10:33
Forrás
Pannon RTV
Umetnička veza između Subotice i Hodmezevašarhelja objedinjena je kroz IPA projekat prekogranične saradnje pod nazivom "Art&Craft".

Kao rezultat istraživanja, stručnjaci Gradskog muzeja Subotice, mogu predstaviti u jednoj zbirci materijal koji odslikava period od jednog veka.

Polazna tačka za istraživanje odnosa bilo je razdoblje secesije, slike Janoša Tornjaija i Marije Kovač, koje su izložene 1912. godine u Subotici.

Sledeći korak bilo je predstavljanje majolike iz Vašarhelja 1913. godine, što je bila prva izložba umetničke keramike u Subotici. Bliski odnos između dva grada ostao je i nakon Drugog svetskog rata.

Pannon RTV

„Kasnije je subotička umetnica Edit Nemeš Fekete nekoliko puta učestvovala na simpozijumu o keramici iz Vašarhelja. To su glavne faze ovog odnosa, to sam pokušala obići, to predstavljamo u knjizi. U knjizi smo predstavili i ono što smo realizovali 2020. godine u Hodmezevašarhelju i ovde u Subotici, izložbe, konferencije, igraonice." rekla je Olga Ninkov Kovačev, istoričar umetnosti Gradskog muzeja Subotica.

umetnici
Subotica
Hodmezovašarhelj
Gradski muzej

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.