Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Upaljena je ružičasta sveća - treća je nedelja Adventa

2020.12.13
12:33
2020.12.13
20:41
Forrás
Pannon RTV
Danas je radosna nedelja kada palimo treću sveću na vencu. Sve više sveća koje svetle simbolišu najavu dolazeće svetlosti.

Radosnom nedeljom praznujemo dolazak Gospoda i ova nedelja se izdvaja od ostalih jer označava početak druge polovine Adventa. Ružičasto je njena boja koja označava radost. Radost je u tome što nam se približava Gospod. Praznikom Božića slavimo otelotvorenje sina Božijeg i to najavljuje spasenje, a čovečanstvo se uverava da se ostvaruju reči proroka i zna da postoji Spasitelj.

„Treća nedelja adventa je radosna nedelja. Na liturgiji se navode reči apostola Svetog Pavla: radujte se Gospodu jer kažem, radujte se jer nam se Gospod približava. Osećamo da ima smisla adventskom suzdržavanju, pripremama tokom Adventa. Božić još nije došao, ali vidimo kako nam se približava onaj koji će promeniti čitav svet. Vidimo približavanje onog ko će doneti slobodu, koji će ljudima dati spasenje, koji će ponovo roditi čitav ovaj svet. Vidimo šta zaista jeste Božić, čudo jaslica iz Vitlajema, svetlost  iz Vitaljemske štale, i njen blistavi sjaj. Zbog toga možemo da radujemo trećoj nedelji u vremenu dolaska gospoda" kaže Jožef Sakalj, župnik iz Subotice.

advent
treća nedelja
ružičast
sveća

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.