Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Upaljena je ružičasta sveća - treća je nedelja Adventa

2020.12.13
12:33
2020.12.13
20:41
Forrás
Pannon RTV
Danas je radosna nedelja kada palimo treću sveću na vencu. Sve više sveća koje svetle simbolišu najavu dolazeće svetlosti.

Radosnom nedeljom praznujemo dolazak Gospoda i ova nedelja se izdvaja od ostalih jer označava početak druge polovine Adventa. Ružičasto je njena boja koja označava radost. Radost je u tome što nam se približava Gospod. Praznikom Božića slavimo otelotvorenje sina Božijeg i to najavljuje spasenje, a čovečanstvo se uverava da se ostvaruju reči proroka i zna da postoji Spasitelj.

„Treća nedelja adventa je radosna nedelja. Na liturgiji se navode reči apostola Svetog Pavla: radujte se Gospodu jer kažem, radujte se jer nam se Gospod približava. Osećamo da ima smisla adventskom suzdržavanju, pripremama tokom Adventa. Božić još nije došao, ali vidimo kako nam se približava onaj koji će promeniti čitav svet. Vidimo približavanje onog ko će doneti slobodu, koji će ljudima dati spasenje, koji će ponovo roditi čitav ovaj svet. Vidimo šta zaista jeste Božić, čudo jaslica iz Vitlajema, svetlost  iz Vitaljemske štale, i njen blistavi sjaj. Zbog toga možemo da radujemo trećoj nedelji u vremenu dolaska gospoda" kaže Jožef Sakalj, župnik iz Subotice.

advent
treća nedelja
ružičast
sveća

Slične vesti

Najnovije

17:13, Frissítve: 17:49

Protest poljoprivrednika u Subotici

Poljoprivrednici i predstavnici vlasti nisu uspeli da se slože. Protesti se nastavljaju širom Vojvodine. U Subotici u Štrosmajerovoj ulici okupilo se 80 traktora, gde je i put bio zatvoren na sat vremena.
16:25, Frissítve: 16:39

Šire ostvarivanje prava nacionalnih zajednica

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije je po četvrti put organizovalo sastanak povodom akcionog plana za period 2022-2025. godine. Pomenuti dokument bavi se ostvarivanjem prava nacionalnih manjina.
15:55, Frissítve: 16:01

Velika investicija stiže u Mađarsku

Najavili su najveću investiciju Mađarske do sada. Kineska kompanija „Contemporary Amperex Technology Co. Limited" (CATL), najveći svetski proizvođač akumulatora, u Debrecinu osniva svoju drugu evropsku fabriku.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.