Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Uporedno sa korona virusom, u Mađarskoj se šire i majmunske boginje

2022.07.29
16:41
2022.07.29
19:39
Forrás
Panon RTV
U Mađarskoj su u protekloj sedmici potvrđena ukupno 14.402 nova slučaja korona virusa, a umrlo je njih 54, uglavnom starijih, hroničnih pacijenata. Međutim, pravi talas epidemije zahvatiće državu tek na jesen - rekao je virolog za Panon RTV.

Ovo leto razlikuje se od prethodne dve godine budući da nema ograničenja. Uprkos tome, u Mađarskoj broj novoregistrovanih osoba zaraženih virusom korona nije mnogo visok. Dnevno se otkrije 2.000-2.500 pozitivnih slučajeva.

Mađarski virolog Mikloš Rušvai, predstavio nam je šta se može očekivati u narednom periodu.

„U narednih nekoliko nedelja videćemo pad, a onda će se to vratiti na jesen kada se vrati hladno i vlažno vreme, kada počne škola, kada se svi vrate na posao, pa ćemo onda videti još jedan, već ozbiljniji talas zaraze. Mislim da će to biti pravi šesti talas epidemije.”

Tanju/AP Photo/Rick Bowmer

Majmunske boginje šire se i u Mađarskoj. Trenutno su u zemlji registrovane 33 zaražene osobe. Kao što je poznato, majmunske boginje se prvenstveno prenose polnim putem. Festivali i omladinski događaji mogu biti polazna tačka za infekciju - dodao je virolog. Uglavnom se javlja oko genitalija i usta, u zavisnosti od polnog oblika.

„U početku su to plikovi napunjeni bistrom tečnošću, veličine prosa ili zrna graška, koji se kasnije transformišu u gnojnu, takozvanu pustulu. Kasnije se suši, postaje krasta, krasta se skida i obično lezija zarasta sa veoma malim ožiljkom. Ne izaziva ozbiljne bolesti, najčešće se javlja glavobolja, bolovi u mišićima, i svrab i bol ovih kožnih lezija. U nekim slučajevima, respiratorni simptomi."

Dobra vest jeste da postoji vakcina protiv majmunskih boginja. Ovo će se primenjivati na takozvane žarišne vakcinacije, pa će ovu vakcinu moći da prime osobe koje su bile u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđena infekcija.

Mađarska
korona virus
majmunske boginje

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije