Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Uprkos zaprašivanju, Senta puna komaraca

2019-06-17
22:02
Forrás
Pannon RTV
Do sada su dva puta u junu zaprašivali komarce. Pokušali su da prorede jedinke zaprašivanjem iz vazduha i sa zemlje.

Trenutnu invaziju komaraca ljudi ocenjuju kao prirodnu katastrofu. Tvrde da ovako nešto još nisu videli i iskusili.

Čaba Molnar i njegova porodica želeli bi uveče da rade u bašti, ali zbog komaraca nisu u mogućnosti: „Mažemo se, prskamo. Tako se štitimo. Avion je prošao samo iznad grada, ovu teritoriju nisu baš ni zaprašivali."

Kanjižanin Atila Panić mnogo plovi čamcem po Tisi. Njegovo isksutvo je da popodne između 17 i 20 časova ne treba biti napolju: „Užasno je, ne može se izdržati. Juče smo sa porodicom bili na štrandu u Kanjiži. Ne može se sa decom izaći zbog mnogo komaraca."

Mnogo kiše, nagle visoke temperature, rast vodostaja, kao i zbog toga narasle stajaće vode – sve su to uslovi koji odgovaraju razmnožavanju komaraca.

„Proces razmnožavanja je veoma brz u ovim vrućinama, zbog toga je zaprašivanje delotvorno samo kratko vreme, jer već sutra se pojavljuju. Zaprašivanje zrelih jedinki odnosi se samo na njih u tom trenutku, ali već sutradan ili dva dana kasnije izlegu se larve u vodama" kaže Livia Lerinc Kiralj, inspektor za zaštitu životne sredine, Senta.

Stručnjaci savetuju da do sledećeg zaprašivanja građani prskaju oko svojih kuća, i da nanose zaštitu na kožu. Nakon što prestane cvetanje tiskog cveta u Senti će ponovo zaprašivati odrasle jedinke komaraca. 

zaprašivanje
komarci

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.