Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Lukács Attila

Uređena deponija u Tordi

2020-08-04
22:03
Forrás
Pannon RTV
Decenijski problem je rešen u banatskoj Tordi. Uspeli su da srede deponiju koja je desetinama godina ružila pogled pri ulasku u selo.

Nagomilano smeće prekriveno je slojem gline, omeđeno rovom i zatrpano.

Na prostoru nekadašnje ciglane u Tordi, decenijama je nagomilano toliko smeća, da je povremeno dospevalo i na put. Tokom vetrovitih dana smeće je letelo i na susedne njive. Uz podršku opštine Žitište, doveden je u red prostor od pet hektara.

„Možemo reći da sada imamo tako sređenu deponiju kakvu nema niko u okolini. Potpuno je pospremano smeće, đubre je prekriveno zemljom. Iskopan je jarak pored puta. Istovremeno je napravljen pristupni put koji vodi skroz do kraja deponije" kaže Janoš Dobai, predsednik, mesna zajednica Torda.

Teritorija je pokrivena kamerama, a odlaganje smeća nadgleda poljočuvar.

„Smeće se može doneti samo u unutrašnju stranu. Prikolicom, ili se istrese, ali samo ono smeće koje opštinska čistoća ne odnosi. Dakle, ono što ne odnosi EKOS iz Žitišta, a to je pre svega stabljike belog luka, građevinski šut, zeleni otpad i dr. Ono što oni ne nose, može se ovde izneti" kaže Jožef Maćiš, poljočuvar, Torda.

Osim toga, meštani se nadaju da će svi na deponiju da donesu ono čega žele da se reše, i da neće nigde u ataru razbacati đubre.

„Sada kada smo uspeli ovo da rešimo, nadamo se, da će nestati male, ilegalne gomile smeća i hrpe, koji se mogu naći u kanalima, jamama i da će meštani navići na red i da će na sada sređenu deponiju donositi građevinski otpad" kaže Kornelija Kiš, referent ruralnog razvoja, Torda.

Deponija je obnovljena isključivo za potrebe stanovnika Torde i nema mogućnosti da se ovamo donosi smeće iz okolnih naselja.

deponija
Torda

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije