Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Uručena Nagrada za prekogranične Mađare „Kaloš Zoltan" Vojvođanima

2020.12.09
17:32
2020.12.09
17:43
Forrás
Pannon RTV
Višedecenijski rad dva vojvođanska kulturno-umetnička društva i jednog pojedinca nagrađeni su Nagradom za prekogranične Mađare „Kaloš Zoltan". Pored diplome, nagrada podrazumeva i plaketu i novčanu nagradu od milion forinti.

Mađarski premijer je dodelio ova priznanja za deset mađarskih pojedinaca i organizacija u dijaspori, koji sprovode izvanredne aktivnosti u interesu svojih zajednica. Nagrade su uručene danas, u sedištu Panon RTV-a.

Pannon RTV

Premijer Mađarske dodelio je Nagradu za Mađare u dijaspori „Kaloš Zoltan", Kulturno-umetničkom društvu „Petefi" iz Zrenjanina, kao priznanje za njihove aktivnosti u proteklih sedam i po decenija, sa kojima su na sebe preuzeli istaknutu ulogu u očuvanju i prenošenju mađarskih nacionalnih vrednosti. Osnovano 1945. godine, društvo ima bogatu biblioteku i uvek je bilo aktivno na polju negovanja i promocije književnosti.

Lajoš Jenovai, predsednik Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Petefi", Zrenjanin: „Mađari su se uvek zalagali za kulturu, umetnost i zajedništvo. Tako je tako i danas. Nažalost, danas proživljavamo težak period sa ovom epidemiološkom situacijom, koja ometa naš rada. Što se ređe susrećemo, to smo u većoj opasnosti.”

Pannon RTV

Nagrade su uručili Arpad Janoš Potapi, mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku, i Judit Pirićine Sabo, šef odeljenja. Nagrađeno je i pet decenija posvećenog rada Kulturno-umetničkog društva „Mora Ferenc" u Čoki, sa kojim je to društvo u velikoj meri doprinelo očuvanju tradicije i jačanju identiteta Mađara koji žive na tom području.

Erika Kiš Tot, predsednica, Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Mora Ferenc", Čoka: „Pre svega, ova nagrada za nas znači, ovo priznanje samo potvrđuje da smo ono što smo do sada uradili, radili dobro. Posvećenost, poniznost, to je način na koji čuvamo i prenosimo svoje nasleđe, baš kao što je Zoltan Kaloš predano, nesebično i ponizno radio svoj posao, a onda je ono što je ostvario da svim Mađarima, mi radimo isto to."

Pannon RTV

Andraš Agošton, mađarski pravnik, novinar i političar iz Vojvodine, dobio je Nagradu za Mađare u dijaspori, kao priznanje za njegov višedecenijski rad u interesu prekograničnih Mađara. Karijeru je započeo kao novinar. 1989. godine je sa još nekoliko ljudi inicirao osnivanje Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, čiji je bio i predsednik, a zatim je vodio i kasnije osnovanu stranku DSVM.

Andraš Agošton, nagrađeni, Nagrada za prekogranične Mađare „Kaloš Zoltan": „Svi smo mi definitivno na dobrom putu, i kako vidim, postoji i istrajnost. To je veoma važno. Sada bi bilo neophodno da svaki Mađar u dijaspori oseti ne dužnost, već poriv da glasa, i svoj glas na mađarskim parlamentarnim izborima 2022. odine, da za aktuelnu mađarsku vladu, jer mi želimo da mađarski premijer Viktor Orban ponovo bude na toj funkciji."

Pannon RTV

Premijer Mađarske nagrađuje požrtvovane aktivnosti u interesu Mađara u dijaspori od 1995. godine. Svake godine se dodeljuje 10 nagrada mađarskim i prekograničnim pojedincima i organizacijama, koje obavljaju istaknute aktivnosti u interesu mađarskih zajednica u dijaspori.

Zoltan Kaloš
nagrada „Zoltan Kaloš"
Arpad Janoš Potapi
Andraš Agošton

Najnovije

12:18, Frissítve: 18:06

Adventski vašar u Kanjiži

U Kanjiži, na gradskom trgu, je počeo u petak poslepodne dvodnevni adventski vašar obogaćen božićnom muzikom, ukrasima i mirisima. Organizatori su pripremili bogati i šaroliki program za sve uzraste.
10:49, Frissítve: 17:12

Predstavljen najnoviji roman Ildike Lovaš

U pozorištu “Kostolanji Deže” u Subotici u okviru programskog serijala “Dezireov tramvaj” je predstavljen najnoviji roman Ildike Lovaš pod naslovom “Lepe Amalije”. Roman je objavljen od strane Izdavačkog zavoda “Forum”.
17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.