Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Uručene nagrade Izdavačkog zavoda Forum

2021.12.15
20:04
Forrás
Pannon RTV
Uručene je nagrada Foruma za likovnu umetnost, nagrada za umetnost vojvođanskih Mađara i nagrada „Hid" za književnosti. Uručenje je ujedno bilo godišnji završni program zavoda.

Za svoj rad, Šandor Laslo, glumac, reditelj i voditelj odseka na novosadskoj Akademiji umetnosti zaslužio je Nagradu za umetnost vojvođanskih Mađara.

„Obično se kaže da nagrade uvek motivišu čoveka da i dalje i sve bolje nastoji da radi. Ne verujem u to da ću krenuti u takmičenje sa sobom, jer dokle god mi snaga dopušta, dotle ću naravno raditi svoj posao."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Književnu nagradu „Hid" dobila je Ildiko Lovaš za 2020. godine objavljenu knjigu pod nazivom „Kada te Isus šutne u stomak" (Amikor Isten hasba rúg) u kojem autorka otkriva nove referentne tačke u odnosu na Gezu Čata.

„Moram da kažem da svakome ko se upiše na odsek za mađarski jezik, ili se bavi književnošću, ili pored fakulteta uđu u Forumovu zgradu i onda se upozna i radi zajedno sa onima koji pripremaju letopise, dnevne listove, novine, i u tom smislu onome koji onda dobije jednu ovakvu nagradu to jeste najveće priznanje."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Forumova likovna nagrada uručena je Andrei Palašti, slikarki. Priznanje joj je pripalo za njen umetnički projekat u okviru doktorskog rada „Kućne vežbe" (Házi gyakorlatok) koji je nastao zajedno sa studentima novosadske Akademije umetnosti.

„Nakon četiri godine predavanja zaključila sam da je jako teško predavati umetnost. I učenici strahuju od toga da neće biti uspešni umetnici. Ja smatram da svako može da bude umetnik, ako vežba i ukoliko voli to što radi. Nije potrebno plašiti ih."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Uručenju nagrada prisustvovali su  Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, kao i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine. „Svaki put se suočimo sa tim da su u svakoj godini stvorena izvanredna ostvarenja i postoje ličnosti koje su kroz decenije stvarale zaostavštinu, i koji dobijaju veoma visoko priznanje sa uručivanjem ove nagrade" rekao je Ištvan Pastor.

Gabor Virag, direktor Izdavačkog zavoda Forum je rekao da je ovo prilika za novi početak nakon jedne, može se reći, oprezne i izgubljene godine. Najavio je i nastavak programa „Knjige u dijasporu."

„Želeli bi da posetimo ona mnoga mesta gde je jedini način da se kupe knjige da se mi tamo pojavimo, a voleli bi da se i naši autori ponovo sreću sa čitaocima, jer smatramo da je veoma važan deo našeg posla da u ruke čitalaca pružimo knjigu, ali i da naši autori dobiju neku vrstu povratne informacije od naših čitalaca."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Nakon godine pauze, nagrade su stvaraocima uručene neposredno na svečanosti.

Izdavački zavod „Forum"
izdavačka kuća „Forum"
Ildiko Lovaš
Jene Hajnal
Ištvan Pastor

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.