Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Uručene nagrade "Pro Urbe" povodom Dana opštine Ada

2022.07.01
18:14
2022.07.01
19:15
Forrás
Pannon RTV
Ferdinand I. je 1835. godine izdao povelju u kojoj je data dozvola da se u Adi tri puta godišnje održava vašar, a upravo na dan 2. jul je kao dokaz toga izdata povelja.

U znak sećanja na taj dan, se svake godine, na današnji dan obeležava Dan sela. U sklopu trodnevnog programa, na svečanoj sednici Skupštine opštine dodeljena su javna opštinska priznanja.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Lokalna samopurava je dodelila zaslužnim licima javna priznanja za doprinos širenju ugleda i tradicije opštine Ada. Ove godine Ilona Sabadoš Sabo, nekadašnja učiteljica mađarskog jezika, koja je dala trajan doprinos negovanju maternjeg jezika, posthumno je osvojila opštinsku Nagradu za životno delo. Nagradu je preuzeo suprug Friđeš Vilagoš.

Grad na obali Tise je dodelio jednu od nagrada "Iuventus Pro Urbe" Stefanu Radašinu, članu lokalnog Aerokluba i juniorske reprezentacije Srbije u raketnom modelarstvu. Druga nagrada je pripala Žofiji Nađpal, koja je pored školovanja na Muzičkoj akademiji, osvajala zlatne medalje na brojnim takmičenjima u sviranju flaute: „Bila sam jako iznenađena i jako srećna. Na ovaj način barem osećam da je ono što radim jako dobro i osećam da se krećem u dobrom smeru."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ovogodišnju nagradu "Pro Urbe" je primio Nenad Obradović, doktor istorijskih nauka poreklom iz Mola, saradnik Srpske enciklopedije, koji u svom radu skreće pažnju na značaj očuvanja nauke i znanja, ali i srpskog kulturnog nasleđa: „Iako svaka nagrada predstavlja priznanje za svakog pojedinca, ali posebno su važna priznanja koja daje lokalna samouprava iz koje potičem. Uostalom, odavanje priznanja od strane rodnog kraja znači pripadanje i prihvatanje, čime čovek pronalazi svoje mesto u svetu."

Pored nagrada, Tehnička škola Ada, Fudbalski klub AFK, Dr Andraš Balog, specijalista ginekologije i akušerstva, rvač Vladan Živković, rukometaši Uroš Borzaš i Zoran Ilić, Udruženje Sportskih robolovaca Mol i Društvo za negovanje tradicije "Divlji Cvet" su dobili zahvalnice od strane predsednika opštine.

Livia Varga, predsednica, Društvo za negovanje tradicije "Divlji Cvet", Ada: „Jako smo srećni zbog ove nagrade, koja je priznanje i rezultat našeg tridesetogodišnjeg rada. Na šta nas podstiče? Na dalji predani rad, puno, puno nastupa i gostovanja. Prenosimo ugled Ade."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Prema rečima Jožefa Tobiaša, predsednika Skupštine opštine Ada, tada se prisećaju velikana opštine i osvrću na istorijske prekretnice ovog naselja: „Na prošlogodišnjoj svečanoj sednici sam istakao važnost za opštinu Ada, da se to zaprežno vozilo koje simbolizuje razvoj i dalji napredak, zajedničkim snagama i u istom smeru guramo zajedno. Ove godine već mogu reći da smo na dobrom putu."

Za vikend zainteresovane očekuje svečani program povodom Dana opštine Ada praćen koncertima, takmičenjima u kuvanju i susretom oldtajmer vozila.

Dan Ade
Pro Urbe
nagrada

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.