Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Uručene nagrade “Pro Urbe” u Senti

2019-09-11
19:07
2019-09-11
23:13
Forrás
Pannon RTV
Manifestacija povodom proslave Dana grada dostigla je vrhunac. Održana je svečana sednica u gradskoj kući i položen venac na spomenik senćanskoj bitci.

Intoniranjem mađarske i srpske himne počela je svečana sednica Skupštine Senta u gradskoj kući.

Nakon uvodnih pesama srpskih i mađarskih ansambala i pozdravnih govora uručene su prestižne gradske nagrade “Pro Urbe”.

Ovogodišnje posthumno priznanje dodeljeno je Nebojši Basariću, koji je bio jedan od pokretača kulturnog života u Senti, nagradu za životno delo “Pro Urbe” dobio je novinar Mađar So-a u penziji Ištvan Fodor, dok je plivač Sebastian Sabo dobio “Juventus Pro Urbe” nagradu.

Profesorica mađarskog jezika Edita Katona takođe je dobitnica nagrade “Pro Urbe”: “Moj posao kombinuje srednjoškolsko i univerzitetsko obrazovanje, zatim prijem studenata u našoj školi, kada su polagali ispite, sad spremam standard znanja, spremamo se za državni ispit, tako da sada stvari na neki način sazrevaju u mom životu i mislim da je ovo priznanje rezultat toga.”

Gradonačelnik Rudolf Cegledi govorio je o ulaganjima završenim u protekloj godini i razvoju opštine. Naglasio je da je zahvaljujući ozbiljnom i usklađenom radu srpske i mađarske vlade, kao i pokrajine i opštine,  puštena u rad nova toplana, završeni su radovi na obnovi i dogradnji gimnazije kao i odavno zapušten objekat Memorijalne crkve Male Svete Terezije. Cegledi je dodao: “Neke od ovih investicija važne su ne samo za Sentu, za Senćane ili za opštinu, nego za ceo Potiski region, jer na primer opšta bolnica opslužuje 100-150 hiljada pacijenata. U našim srednjim školama je oko pedeset procenata đaka iz opštine Senta, ostali su đaci iz okolnih naselja, to isto pomaže mađarsku zajednicu u Vojvodini i njen razvoj.”

Na svečanoj sednici Skupštine grada između ostalih, prisustvovali su Arpad Janoš Potapi državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Mađarske, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Ištvan Pastor predsednik Skupštine Pokrajine, Jene Hajnal predsenik MNS. Pored opštinskih, pokrajinskih, republičkih i predstavnika bratskih gradova, prisustvovao je i Čaba Demeter zamenik ministra Mađarske, koji je rekao: “Verujem da saradnja mađarske i srpske vlade ne govori samo o trenutnim pitanjima, već sam uverenja da našu sigurnost možemo dugoročno održati na putu ka boljitku, samo uz očuvanje naših kulturnih vrednosti i svojih hrišćanskih korena. To je takođe nešto oko čega se Mađarska i Srbija mogu složiti i verujem da će to takođe imati koristi i mađarskoj zajednici u Vojvodini.”

Nakon svečane sednice, su predstavnici opštine sa gostima položili venac na spomenik senćanskoj bitci.

Senta
nagrade

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije