Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Uručene su nagrade „Zoltan Kaloš za mađarstvo u inostranstvu“

2022.08.19
16:48
2022.08.19
16:58
Forrás
Pannon RTV
U Budimpešti u budimskoj palati uručene su nagrade „Zoltan Kaloš za mađarstvo u inostranstvu“. Dobitnici su nagrade preuzeli od Arpada Janoša Potapija, državnog sekretara za nacionalnu politiku. Među nagrađenima su i tri vojvođanska kulturna društva.

Nagrada, koja nosi ime etnografa koji je preminuo 2018. godine, može se dodeliti kao priznanje za izuzetne javne, privredne, naučne, kulturne i obrazovne aktivnosti Mađara u inostranstvu.

Ove godine nagradu je dobilo deset osoba i organizacija izvan granice Mađarske. Među njima je i Kulturno društvo „Bratstvo“ iz Martonoša, čiji je predsednik već osam godina Janoš Sel.

„Ova nagrada je zapravo bila veliko iznenađenje za nas, nismo baš znali za to. I sa ovim i bez, radili smo srcem i dušom. Međutim, nama i ekipi daje toliki podsticaj što je Martonoš malo selo i postoji, a i mi smo u svetu, izgleda da smo i mi bitni, a svaka nagrada i priznanje treba da bude podstrek za tim jer je naš tim prilično raznolik. Najvažniji deo je očuvanje tradicije, trudimo se da naše tradicije ne izgubimo“.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Šandor Petefi“ iz Mužlje, koje je takođe dobilo priznanje, ove godine slavi 75 godina postojanja. Prvo je formirana pozorišna sekcija, a kasnije i druge stručne sekcije - naglasio je Jožef Dobo, predsednik udruženja.

„Sada smo već tamo da u našem kulturnom društvu aktivno funkcioniše devet stručnih sekcija. Mogu reći da je u proteklih 75 godina naravno bilo uspona i padova, ali sve smo to prevazišli i verujem da je nagrada koja je danas dobijena rezultat i ovih 75 godina rada."

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Nagradu „Zoltan Kaloš za mađarstvo u inostranstvu“ dobilo je Mađarsko kulturno društvo „Šandor Petefi“ iz Vršca. Njihovi koreni sežu do 1886. godine, ali je Mađarsko kulturno društvo iz Vršca zvanično osnovano 1928. godine. Od 1946. godine nosi ime Šandora Petefija - rekao je Lajoš Lantoš, predsednik udruženja. Učestvuju na raznim manifestacijama širom Vojvodine.

„U životu kulturnog društva aktivno učestvuje 80-90 osoba, a ima i njih 120 koji nas podržavaju i koji posećuju Mađarsku kuću. Oko tri hiljade ljudi u Vršcu se izjašnjava da su Mađari, tako da je život aktivan, Mađarsko kulturno društvo „Šandor Petefi“ iz Vršca je itekako aktivno“.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

U jednom intervjuu datom 2015. godine, Zoltan Kaloš je rekao da se mađarstvo ne može podeliti - istakao je Arpad Janoš Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske.

„U današnjem sve neizvesnijem i težem svetu, neka zna svaki mađar da u aktivnoj saradnji brinemo jedni o drugima, da je Mađarska dom svakog mađara, svaki Mađar može da računa na Mađarsku, kao što mi računamo na svakog mađara. To što sada ovo možemo da konstatujemo omogućilo nam je 12 godina marljivog i državotvornog rada“.

Arpad Janoš Potapi je dodao: za budućnost je sada važno zaštititi i sačuvati plodove našeg zajedničkog rada. Neophodan je i osećaj zajedništva kako bi naš narod bezbedno preživeo trenutna teška vremena.

Zoltan Kaloš
Budimpešta
Arpad Janoš Potapi

Slične vesti

Najnovije

16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije