Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Sarah Stier

US Open — 12. dan, „I love you Amerika!"

2019-09-07
21:38
2019-09-07
22:02
Forrás
Pannon RTV
Konačno: Nadal protiv Medvedeva u finalu. Da li će lisica nadmudriti lava ili će Nadal imati bundu od lisice? Ma nije ni važno, važno je da ovde pada kiša. Republička — od Horgoša do Dragaša.

Foto: Tanjug/AP Photo/Adam Hunger

Otvoreno prvenstvo sjedinjenih država sutra će postati zatvoreno kada se izdele pehari, pare i komplimenti. Privilegiju da budu akteri te velike priredbe osvojili su Rafael Nadal i Danil Medvedev. Nadal je zaradio finale serijom pobeda bez senke i prigovora, a poslednja je bila sinoć protiv Italijana Matea Beretinija sa 7:6 (6), 6:4, 6:1 u meču koji je trajao malo više od dva ipo sata.Nadal je pokupio svoje flašice, torbe i krpice, pažljivo usitnjavajući korak da ne nagazi liniju otišao trasom koja verovatno ima još milion raznih prisilnih radnji koje čine ritual pripreme za sledeći meč.

Beretini kao svaki temperamentni mladi sportista nije lako progutao rezultat, tim pre što se nosio junački, naročito u prvom setu ali kad je sve na kraju proknjiženo u korist Nadala, Italijan je umeo da proslavi svoje ogromno postignuće. Isplatiće se to i skokom na rejting listi a i bankomati će ga drugačije pozdravljati od ponedeljka kad bude ukucavao svoju šifru.

Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

Medvedev je korak po korak, kao demonter mina koji nema neprijateljsku šemu smrtonosnih zamki, prolazio kroz sva iskušenja velikog turnira i izbio na čistinu, ispravio se i došao do finala protiv Nadala. Bugarin Grigor Dimitrov je bio pre nekoliko nedelja na korak od teniskog samoubistva, posle serije neuspeha skoro da je bacio reket u trnje. Ništa mu nije išlo sa teniserima ali kako ga bije glas, teniserke se otimaju za mix sa njim tamo na tim nazovi turnirima gde "publike nema i gde televizija nije"... ali to nije dovoljno i za igračko samopuzdanje. Konačno ovaj turnir je bio ultra jak afrodizijak za njegov teniski ponos i konačno Dimitrov je vraćen u četu odabranih. Na tim stepenicam  ka nebu našao se sa kolegom iz Moskve i iz seta u set je popuštao i posle  7:6 (5),  došlo je 6:4, pa 6:3 i vrata su se otvorila za Medvedeva. Grigorije nema za čim da žali!

Foto: Tanjug/AP Photo/Adam Hunger

Neristojno je u društvu prepričavati doživljaje iz vojske, još strašnije  je slušati prepričavanje  filma, trilera na primer, a prepričavanje  teniskog meča stvarno nema smisla ni u društvu ni ovde. Nadal je kao alfa lav prošao kroz ono svoje krdo, pobacao ih je levo desno, neki su i sami utekli, a Medvedev se skoro kao lisica šunjao, makne ponekog kočopernog petla i taman kad su mislili da je gotov, a on im kroz noge šmugne i eno ga tamo pored tarabe,  kao pobednik deli autograme i tako 5- 6 puta. Ne samo u Njujorku, na svim ovogodišnjim turnirima po Americi koji nešto znače.

Foto: Tanjug/AP Photo/Adam Hunger

Zagonetan tip! Ne samo to nego i zanimljiv. Nova pojava u tom svetu. Njegove izjave su  kao i njegova igra svaki put malo drugačije, oseti se da osluškuje šta misle oni sa druge strane i kako mu uzvraćaju. Kad su mu prvi put zviždali on im se zainatio, imao je ritern za to iako je na terenu kažu najtanji kada vraća prvi servis. Ali iz dana u dan stigao je noćas do tačke sa koje nekom starom Rusu ne bi bilo povratka. Posle pobede ispalio je raketu protiv koje Amerikanci nisu imali odbranu: „I love you Amerika!"

Kakav ritern imaju Amerikanci na to? Šta da kažu, šta da slažu? "Volimo i mi tebe"?! Ne ide to njima, na poleđini ulaznica nisu imali pripremljene dijaloge i replike, spin-doktori i ostali stručnjaci za parole, slogane, jednopotezne  reklamne  fraze i fore i fazone u tri sloga nisu im napravili štit, pa su mogli jedino da uskliknu "Just Do It". Međutim, ništa, protiv Dimitrova ima 3:0, a protiv publike Medvedev je preokrenuo pa sad vodi sa jedan – nula.

Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

Opasan tip! Dođu tako vremena pa Amerikanci ne znaju šta će protiv nekih Rusa. U nečijim memoarima prema jednoj ispovesti kad su se sreli Nikita Hruščov i njegov američki kolega Dvajt Ajzenhauer u Parizu taman kada se hladni rat spustio do koske, neki američki sekretar je doturio cedulju kolegama oko predsednika sa imperativom "Ne ostavljajte Ajka nasamo sa ovim lukavim tipom, prevariće nas". E sad se publika našla nasamo sa Danilom i bi šta bi. Momak je prošao kroz čitaonice  Univerziteta Lomonosov i onaj Institute za međunarodne odnose koji je Kisindžer klasifikovao kao "Ruski Harvard" kad je upozoravao Niksona i Forda, a uz to Danil ni klasičnu rusku lektiru nije preskakao. Zato, lako će njemu biti sa publikom ali sa Nadalom mora da pripremi simfoniju, mora da igra u rasponu od tri oktave ako misli da ukroti lava i na njegovim leđima da ujaše u istoriju US Opena.

Foto: Tanjug/AP Photo/Adam Hunger

Ovogodišnje prvenstvo je otpočelo s kišom, pre dve nedelje, i ajde da parafraziramo pesmu: "dok dani umorno su se nizali ... kad još nismo znali šta nas čeka", ovde nas je tukla suša, presahli su mnogi bunari, presušili potoci i one sitne reke, istanjila se Tisa, Sava nam dolazi tiha i plitka, ribe sa Morave idu u Dunav da se napiju vode, kukuruzna polja požutela i ostarela pre vremena, i zato čekajući finale i zatvaranje tog otvorenog prvenstva ovde najradosnija vest stiže sa neba. Ne, nije se pojavio novi Hrist ! U Srbiji je počela da pada kiša, sitna, tanka ali republička! Pada svuda od Horgoša do Dragaša. Za poslednjih desetak nedelja to nam je jedina. Zato je važnija i lepša od svačijeg finala.

tenis

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.