Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Usevima prija snežni pokrivač

2018-12-17
19:21
2018-12-17
19:46
Forrás
RTV Pannon
Sneg štiti žitarice od mraza.

Poljoprivrednici se raduju snegu i padavinama jer snežni prekrivač dobro utiče na useve. Ratari kažu: voleli bi da padne što više snega. Izrazito niske temperature ne smetaju biljkama, ukoliko oranice prekriva debeli snežni prekrivač.

Oranice su prekrivene belim snegom koji je pao proteklih dana. Odgajivači grožđa i vinari raduju se padavinama jer će doprineti očuvanju vlage u zemljištu.

Sa početkom decembra počinje mirniji period u vinogradima. Vinogradari i vinari sa dolaskom zime najviše se angažuju u svojim podrumima. Feren Šinka, vinogradar kaže: „Sada radimo poslednje otakanje vina, poslednje otakanje nakon muljanja grožđa, a to je kevedinka. To je kod nas uvek poslednja berba. Kod nje smo već imali prvo pretakanje. Sada imamo posla oko praznih buradi koje treba održavati, namazati, kontrolisati mlada vina u buradima. Uvek ih treba nadopunjavati".

Jesenjim usevima dobro čini snežni pokrivač. Sneg dobro čuva toplotu, tako da biljke ispod snega štiti od jakog mraza, kaže Hajnalka Bognar Pastor, stručnjak za zaštitu bilja. „Ukoliko se dogodi jak mraz bez snega, onda postoji opasnost od izmrzavanja. Jesenji ječam slabo podnosi mraz, i među voćem postoje vrste koje ga teško izdržavaju".

Vinova loza se u februaru budi iz zimskog mirovanja, što znači da biljka počinje da pušta izdanke. Ukoliko u tom trenutku naiđe ozbiljno zahlađenje, tada je loza sklona izmrzavanju i mogu nastati i ozbiljne štete – dodaje stručnjak za zaštitu bilja.

usevi
sneg
mraz
poljoprivreda
grožđe
zemlja

Najnovije

21:55, Frissítve: 22:05

Vašar zanata u Temerinu

Kako se gasi vatra, kako raditi kao tv novinar? Na ova i slična pitanja su posetioci Vašara zanata u temerinskoj OŠ “Imre Kokai” dobijali odgovore.

Najčitanije

Sudar dva automobila na Majšanskom putu

Na Majšanskom putu desila se saobraćajna nezgoda u kom su se sudarila dva putnička vozila. Prema našim informacijama, u nezgodi nema povređenih ali je materijalna šteta velika.

Svečani doček za Lasla Đerea

Teniser Laslo Đere stigao je kući u Sentu. Sportista je trenutno na 31. mestu na ATP listi, a nedavno je osvojio turnir u Rio de Žaneiru.

Letnje računanje vremena od sledećeg vikenda

Prema prvobitnom predlogu Evropske komisije, kazaljke na satu u EU bi se ove godine pomerale zadnji put. Zbog tehničkih razloga to ipak nije moguće, te je utvrdjen novi datum 2021. godina.