Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Uskoro će se napuniti vinski podrumi

2021.09.27
20:11
Forrás
Pannon RTV
Počela berba grožđa u severnoj Bačkoj.

U većini vinskih podruma Bačkih Vinograda vri mast od grožđa. Vinari kažu da uprkos teškoj godini možemo da računamo na vina dobrog kvaliteta. Uprkos lošem vremenu grožđe se lepo razvijalo, mada kvalitet neće biti baš prvoklasni. Cena grožđa je 50-60 dinara za kilogram.

Pannon RTV

Vinograd Tibora Kovača je takođe bio u opasnosti od suše, kaže da mu je to bio najveći problem, koji je on delimično rešio zalivanjem. Tamo gde nije zalivao suša je učinila svoje i spržila listove kao i grožđice te se desilo da nisu tako dobrog kvaliteta, a time je i ova godina slabija od prošle – kaže on.

Pannon RTV

Ovogodišnja vina obećavaju da će biti fina. Nandor Katona je nasledio vinograd od roditelja. Gaji biser Zale, ezerjo, rajnski rizling, kaberne frank. Po njemu kvalitet vina isključivo zavisi od odličnog roda. Sve počinje sa rezidbom.

"Rezidba je valjda najvažnija jer treba znati koliko izdanaka da se ostavi, na koliko grožđa da gazda računa. Ako je vreme toliko ekstremno kao ove godine. Nakon toga sledi zaštita grožđa, radovi i na kraju i ovo treba da se uzme ozbiljno, ove godine nije bilo tolike opasnosti za grožđe, jedva je trebalo prskati ga".

Pannon RTV

Proteklih godina su poljoprivrednici uvideli da je u okolini najveća potražnja za rozeom, koji mladi koriste za špricer.

podrum
vina
vinar
grožđe

Slične vesti

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.