Ugrás a tartalomra

Uskoro domaće jagode na pijacama

2021.04.25
18:48
2021.04.25
19:09
Forrás
Pannon RTV
Sezona jagoda je na pragu. Sada uglavnom ovo omiljeno voće možemo kupovati samo iz uvoza ali uskoro će se pojaviti i domaće, vojvođanske jagode na pijacama. Trenutna cena je 500 dinara za kilogram, a očekuje se da će cena da pada za nedelju ili dve.

Na pijaci na Prozivci je vladalo veliko interesovanje za jagode, međutim, nije bilo ni jednog prodavca kod koga je ostalo viška ovog slatkog voća. Samo na tezgi, Nenada Petrovića, su se mogle kupiti uvozne jagode iz Grčke po ceni od 500 dinara za kilogram.

"Juče sam imao domaće jagode, ali grčka jagoda je slađa. Dakle, oni to beru već duže vreme, naše domaće će početi sada. Vreme je i dalje hladno."

Toplo vreme veoma pogoduje za razvoj jagoda, jer na naše područje još nije stiglo pravo proleće, stoga još sazrevanje nije započelo, pa je teško kupiti domaće jagode iz Vojvodine, žalili su se prodavci na pijaci u Željezničkom naselju. Međutim, u toku narednih dana domaća jagoda bi trebala da pristigne kod prodavaca iz nekoliko naselja u severnoj Bačkoj.

Ilona Čikoš, prodavačica: „Prve jagode koje su uvezene iz Grkčke, vrlo su ukusne. Sad je cena po kilogramu 500 dinara, ali sutra će u ponudi biti i tavankutske jagode, naše domaće jagode. Verovatno će i cena domaćih jagoda biti 500 dinara po kilogramu."

Jagode koje se uzgajaju na pesku su slađe od onih koje rastu u crnici, kažu stručnjaci. Andraš Kovač, proizvođač iz Bačkih Vinograda, je poslušao savet stručnjaka, te i on u pesku uzgaja jedno od najtraženijih proizvoda prolećne sezone.

"Sada počinje da cveta, a oko sredine maja ili krajem maja sazrevaju, zavisno od toga kakve će biti vremenske prilike. Ako bude lepo sunčano vreme, ranije će početi sezona. Biće lepe velike, sočne jagode. Neće biti male, nego kvalitetne."

Proizvođač je dodao, da će biti zadovoljan prinosom. Planira prodavati jagode po ceni od 300 do 350 dinara za kilogram.

domaći
jagoda
pijaca
Subotica
vojvođanske
Prozivka
Željezničko naselje

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.