Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Uskoro mogućnost učenja kineskog jezika u Senti

2019-11-21
21:00
2019-11-21
21:06
Forrás
Pannon RTV
Već od septembra naredne godine može početi učenje kineskog jezika i kulture u Senti.

O tome su danas razgovarali direktori Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu i četiri srednje škole mesta na obali Tise. Sastanak su organizovali Lokalna samouprava i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Direktori Senćanske gimnazije, Gimnazije sa domom učenika za talentovane učenike "Boljai", odnosno Srednje medicinske škole i Ekonomsko-trgovinske škole pozdravili su inicijativu Konfucijevog instituta uz čiju saradnju će đaci imati prilike ne samo da upoznaju kineski jezik, već i kulturu ove zemlje na dalekom istoku.

Zoltan Nađ Abonji, direktor Srednje medicinske škole, Senta: "Direktori četiri srednje škole u Senti stekli su uvid u rad Konfucijevog instituta u Novom Sadu, i možda postoji mogućnost da, ovde u Senti pokrenemo jezičke i kulturne kurseve, odnosno ako bude interesovanja i neke druge kurseve na temu Kine, naime znamo da u četiri srednje škole u Senti ima više od hiljadu đaka."

Institut Konfucije u Novom Sadu deluje u okviru Filozofskog fakulteta. U administrativnom centru Vojvodine i u njegovoj okolini,već su pokrenuli brojne kurseve i  imaju odličnu saradnju i kontakte sa više ustanova. Zahvaljujući odličnoj saradnji dve zemlje sada želim da proširimo ovu delatnost, između ostalog i u Potiskom regionu, rekao je Čen Hui, direktor Instituta.

Čen Hui, direktor Konfucijevog instituta, Novi Sad: „Imajući u vidu političku pozadinu i potrebe lokalnih đaka, lokalnog stanovništva, želimo da učinimo sve kako bi lokalnim đacima pružili mogućnost pohađanja kineskih kurseva."

Jedan od glavnih organizatora sastanka bio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Mihalj Njilaš, šef kabineta je naglasio da već postojeće saradnje Instituta grade most između dve kulture, produbljujući prijateljske odnose dve zemlje.

Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje: „Dve zemlje veoma uspešno sarađuju, a u okvir te saradnje sve više treba da se uključe obrazovni centri kao što je Senta. Direktori četiri srednje škole iz Sente bili su prisutni na ovom prvom sastanku i kako sam primetio, kako osećam, ovde će se razviti jedna ozbiljna saradnja, koja bi mogla da dovede čak i do potpisivanja jednog sporazuma."

Učesnici sastanka su nakon razgovora obišli obnovljenu zgradu Senćanske gimnazije, gde su upoznati i sa životom i radom Ekonomsko-trgovinske škole i Srednje medicinske škole.

Senta
učenici
kineski jezik
Mihalj Njilaš

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije