Ugrás a tartalomra
Illusztráció

Uskoro počinje obnova mađarskog dela pruge Budimpešta-Beograd

2019-06-07
17:17
Forrás
MTI, hirado.hu
Mađarsko ministarstvo finansija zatražilo kineski kredit, nakon čega kreće planiranje, izdavanje dozvola po ubrzanom postupku te gradnja pruge.

Ministarstvo finansija Mađarske je uputilo zahtev za kredit od kineske Eksim banke za radove na mađarskom delu železničke pruge Budimpešta-Beograd. Sa vodećim izvođačima je 24. maja potpisan ugovor o osavremenjavanju deonice Šorokšar-Kelebija, koji stupa na snagu prilikom postizanja dogovora sa Eksim bankom. Prema međunarodnom sporazumu se 85 posto ulaganja realizuje iz kredita a 15 posto Mađarska iz sopstvenih sredstava.

Planovi i dozvole se prave nakon sklapanja ugovora o kreditu, a cilj je da se pruga sagradi do 2023. godine. Vlada želi da pojednostavi procedure i omogući da nadležni organi po ubrzanom postupku izdaju nužne dozvole.

Mađarski ministar finansija Mihalj Varga je izjavio da je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta jedno od najvažnijih ulaganja istočne i centralne Evrope. Naglasio je da će ovaj logistički koridor pružiti najbržu transportnu trasu Kine ka zapadnoj Evropi. Ovaj projekat će u sklopu većeg projekta "Jedan pojas, jedan put" uključiti naš region u jednu od najznačajnijih svetskih trgovinskih puteva – saopštilo je mađarsko ministarstvo finansija.

pruga
Mađarska

Slične vesti

Najnovije

19:16, Frissítve: 21:05

Davanje krvi spašava živote

Svaki put može spasiti živote. To važi za mnoge stvari, a posebno za davanje krvi. Senćani ovo dobro znaju, zato se jutros velik broj građana prijavilo za dobrovoljno davanje krvi.

Najčitanije