Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Uskršnje drvo najavljuje praznik u udruženju velikih porodica u Adi

2021.04.03
15:22
2021.04.03
15:44
Forrás
Pannon RTV
Potisko udruženje velikih porodica „Plameno ostrvo" u Adi iskoristilo je lepo vreme i održalo u petak radionicu pripremajući se za uskršnje praznike.

Deca su se igrala i pripremala ukrase, a roditelji višečlanih porodica međusobno razmenjivali iskustva. Zahvaljujući ovom okupljanju deca su saznala mnogo o uskršnjim praznicima, o postu, kao i o mađarskim običajima koji se vezuju za ovaj praznik.

Do dvorišta udruženja velikih porodica u Adi vode otisci zečijih stopa, a posetioce tamo dočekuje veliki zeka napravljen od balona. Zbog epidemiološke situacije ovogodišnja uskršnja radionica organizovana je u dva dana, tako da su odvojene grupe u sredu i u petak bile angažovane na ukrašavanju dvorišta.

„Tokom dana ćemo napraviti zeke od džakova, odnosno pored velikog zeke, postavićemo veća jaja. U sredu smo već pripremili drvo ukrašeno jajima, i farbali smo jaja" kaže Sabrina Križan.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Branislav Milošev i njegova supruga su pored svoje dece i staratelji troje divnih mališana. Rad Udruženja smatraju dobrodošlim i tu sa ostalim roditeljima razmenjuju iskustva, podržavaju jedno drugo u svakodnevnim aktivnostima.

„Ovakva okupljanja su važna da bismo se upoznali, da se deca mogu igrati i sada u vreme pred Uskrs, da svi nauče domaće običaje" kaže Branislav Milošev.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ađansko udruženje velikih porodica registrovano je ove godine, do sada su svoje funkcionisanje organizovali uz pomoć Saveza udruženja velikih porodica Vojvodine.

„Sada imamo 35 članova, što znači da je učlanjeno 35 porodica. Među njima ima onih koji su samo podrška ili pomoćnici, dakle, nemaju troje i više dece. Mi ih sa velikom radošću prihvatamo i nadalje očekujemo svakog ko bi hteo da nam se pridruži" kaže Hajnalka Bognar Tot, predsednica Potiskog udruženja velikih porodica „Plameni ostrvo".

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Tokom radionice u petak osim farbanja jaja, zaslugom vrednih ruku pripremljeni su i maštoviti ukrasni venci od lomljene ljuske jaja i njima je ukrašeno dvorište.

Uskrs
uskršnja jaja
uskršnji običaj
Ada

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.