Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

2023.02.02
16:01
2023.02.02
17:03
Forrás
Panon RTV
Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Preduzeće „MetalCorp“ počelo je sa radom 2009. godine sa dva-tri radnika. Trenutno imaju preko 700 zaposlenih. Kod Fondacije Prosperitati bili su uspešni na konkursima 2017. i 2019. godine. Ukupan iznos dva ulaganja iznosi 1,2 miliona evra, od toga je 500 hiljada evra obezbedila Fondacija.

„Od tog ulaganja izgradili smo moderan pogon za varioce veličine 1800 kvadratnih metara i sa kranskom šinom. Obnovili smo postojeću halu i kupili smo novu, modernu liniju za farbanje raspršivačem, automatizovali smo pojedine faze u pripremi sirovog materijala i čitavo preduzeće smo uz pomoć savremenog informatičkog CRM sistema učinili preglednim“ rekao je Tihomir Mrvelj, rukovodilac preduzeća „MetalCorp“.

Na novom pogonu vrpcu su presekli Tihomir Mrvelj, rukovodilac preduzeća, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Levente Mađar, zamenik ministra u Ministarstvu spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske. Ištvan Pastor je rekao da kada su se borili za program ekonomskog razvoja, njihovo ubeđenje je bilo da velike investicije ne treba da se odvijaju samo u velikim gradovima.

„Naše ubeđenje je bilo da konkuretne investicije ne nastaju  samo u velikim gradovima, velikim industrijskim centrima, već smo bili uvereni da svugde postoje ovakve, da će ovakve, kao ova koju sada otvaramo, biti u mnogim selima. Moram da kažem da se moje, tada neizgovoreno ubeđenje, sada potvrdilo. Ne samo u smislu realizacije industrijskog pogona, već i u odnosu na recimo modernizovane, poljoprivredne preduzetnike koji su sposobni da se razvijaju. To je rezultat ovog programa i istinska osobenost ovog programa, koji predstavlja dragulj u načinu ostvarivanja nacionalne politike“ rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Na skupu je Levente Mađar, zamenik ministra u Ministarstvu spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske rekao da je preduzeće iz Stare Moravice dobar primer jer je sposobno, a podrška je data mladim ljudima koji su preduzetnici u sopstvenom naselju. Istakao je da je nema odustajanja u nameri da Savez vojvođanskih Mađara i mađarska vlada nastave zajednički rad u svim oblastima.

„Iza nas je deset godina u kojima su Mađarska i Srbija, u značajnoj meri pomažući jedna drugu, brzo se razvijale i krenule putem brzog razvoja kakav nisu imale od velikih ratova. Učinićemo sve da otežani uslovi ne suze taj put, ali ukoliko ga i suze, pošto ga neizbežno donekle i sužavaju, neka i na tom užem putu uvek bude prostora za to da programe započete u Vojvodini nastavimo i želeo bih da potvrdim ovde u Staroj Moravici da će to biti i ostvareno“ rekao je Levente Mađar, zamenik ministra u Ministarstvu spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske.

Preduzeće „MetalCorp“ između ostalog proizvodi i palete za autoindustriju. Firma je izvoznik za BMW, Audi i Volkswagen. Za fabriku „Simens“ pripremaju delove za transformatore, a zajedno posluju i sa proizvođačem kamiona MAN.

preduzetnici
Prosperitati
Stara Moravica

Najnovije

13:47, Frissítve: 16:42

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.