Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Usvojen budžet i plan rada MNS-a za narednu godinu

2021.12.29
18:30
2021.12.29
18:36
Forrás
Pannon RTV
Pored još nekoliko ustanova, odobren je i plan rada i finansijski plan Fondacije „Panonia" za narednu godinu.

Usvojen je budžet Mađarskog nacionalnog saveta za narednu godinu. Ovo telo je na današnjoj sednici glasalo i o planu rada za 2022. godinu. Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, rekao je u vezi sa planom rada tog tela za 2022. da će njihov glavni zadatak naredne godine i dalje biti jačanje mađarske kulture i intelektualne kohezije i unapređenje kvaliteta obrazovanja na mađarskom jeziku.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (Mađarska sloga): „Upravo zbog se plan rada Saveta za 2022. zasniva na tri najvažnija gradivna elementa kolektivnog identiteta, odnosno zajedničkog osećaja identiteta: zajedničko sećanje na prošlost, zajednički stav u sadašnjosti i zajednički plan za budućnost."

Pannon RTV

Budžet MNS-a za 2022. godinu predstavila je Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a. Budžet iznosi nešto više od milijardu 461 milion dinara.

Ferenc Žoldoš, predstavnik Mađarskog pokreta, kritikovao je plan da se VM4K proširi sa centrom za razvoj talenata. „Ne razumem, jer je Mađarski centar za talente u Vojvodini sam po sebi jedna pozitivna stvar, ali mi imamo mrežu talenata koja postoji već godinama, imamo dve gimnazije za talentovane učenike koje rade već skoro 20 godina, i onda je tu VM4K, koji će ponovo dobiti još jednu funkciju."

Pannon RTV

Reagujući na ovu primedbu, Zoltan Mesaros, predstavnik Mađarske sloge, rekao je da VM4K dobro radi svoj posao, tako da zaslužuje dalju podršku i da postoji potreba za osnivanjem sličnih institucija u drugim gradovima naseljenim Mađarima. „I pored toga što konstatujemo da nije jedna stara ustanova, rade sa mladalačkim elanom, svako zna svoj posao, organizuju događaje na nedeljnom nivou."

Pannon RTV

Ištvan Bodžoni je predstavio finansijski plan i plan rada Fondacije „Panonia" za narednu godinu. Generalni direktor je saopštio da će ta medijska kuća nastaviti da se širi u narednom periodu. Ištvan Bodžoni: „Tokom meseca januara, mi ćemo u celosti preuzeti upravljanje Info centrom u Bačkoj Topoli, što znači da želimo da nastavimo da razvijamo i jačamo informisanje na mađarskom jeziku na tom prostoru."

Pannon RTV

Ferenc Žoldoš je kontinuirani razvoj Fondacije „Panonia" ocenio pozitivnim, ali dovodi u pitanje dugoročnu održivost njenog rada u jednoj manjinskoj zajednici koja se sve više potiskuje, jer budžet Fondacije stalno raste, uglavnom zahvaljujući podršci iz matične zemlje.

Ištvan Bodžoni je u svom odgovoru govorio i o tome da kontinuirani razvoj takođe povećava i troškove. Generalni direktor Fondacije „Panonia" je kao primer naveo i održavanje zgrade medijske kuće, povećanje broja zaposlenih i proširenje obima programskog sadržaja.

Pannon RTV

Na sednici su članovi usvojili još neke tačke dnevnog reda. Na primer, Kulturno-obrazovni centar u Čoki je jednoglasno proglašen ustanovom od posebnog značaja za mađarsku zajednicu u Vojvodini. Izglasan je i finansijski plan i plan rada Fondacije „Sekereš Laslo".

Mađarski nacionalni savet
Jene Hajnal
Zoltan Mesaroš
Ištvan Bodžoni
Ferenc Žoldoš

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.