Ugrás a tartalomra
illusztráció

Usvojene smernice za proizvodnju i obeležavanje hrane  oznakom: „BEZ GMO proizvedeno"  

2019-05-23
15:02
Forrás
Pannon RTV
Bosna i Hercegovina je prva u regionu sertifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta 'BEZ GMO proizvedeno'".

Ministarstva spoljjne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je saopštilo, prenosi agencija Tanjug,  — da je BiH prva zemlja u regionu koja je usvojila nacionalne "BEZ GMO" Smernice na osnovu "BEZ GMO Standarda za Dunavski region", u čijem je razvoju učestvovala zajedno sa 14 zemalja.

Na taj način BiH podržava trendove bez GMO proizvodnje hrane bez genetskih modifikacija,a sertifikacijom i označavanjem hrane stimuliše domaću poljoprivrednju proizvodnju  i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštuje prava izbora potrošača.

Oznaka kvaliteta "BEZ GMO Proizvedeno"  je jedinstvena oznaka za ceo region i rezultat višegodišnje saradnje "Dunav Soja udruženja", 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine i garantuje da je ceo proces proizvodnje kontrolisan i sertifikovan po standardima smernica za prouizvodnju hrane čija autentična genetska struktura nije modifikovana.

proizvodnja
obeležavanje
hrana
BEZ GMO proizvedeno
Bosna i Hercegovina

Najnovije

16:17, Frissítve: 19:42

Podrška stočarima

U Srbiji se od 1. februara može podneti zahtev za subvenciju od 15 hiljada dinara po jednom grlu stočnog fonda, za životinje koje su prodata u klanici.

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.