Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Uvid u svet veštačke inteligencije

2023.01.11
18:15
Forrás
Pannon RTV
Deca koja učestvuju u informatičkom kampu, koji ove nedelje u Subotici organizuje „VM4K”, mogu da steknu uvid u svet veštačke inteligencije. Aktivnosti se odvijaju u 3 grupe, za uzrast od 8 do 14 godina.

Učesnici informatičkog kampa u organizaciji „VM4K”, veselo su kuckali po tastaturama i pomagali jedni drugima. Kodirali su program za prepoznavanje lica, tražili su slike i tražili su odgovor na pitanje da li će računar prepoznati kakva se životinja ili objekat nalazi na odabranoj slici.

Tatjana Mačković: „Prijavila sam se jer su tu i moji drugari, učimo zanimljive stvari, kao što je programiranje računara, učimo ga da prepozna boje, dizajniramo igrice, igramo se i to je veoma zanimljivo.”

Marton Nađ: „Pokazali smo boje na Rubikovoj kocki, a sada smo programirali oči, dva oka i jedan nos, da ih stavi na mesto našeg nosa.”

Jedna od tema ovogodišnjih zimskih kampova u organizaciji „VM4K” u Subotici je veštačka inteligencija i mašinsko učenje. Deca rade u takvim programima i softverima, koje kasnije mogu da koriste i kod kuće.

Čaba Vereš, informatičar: „Od prvog dana kampa, moj cilj je bio da ih upoznam sa ovim pojmovima, šta je veštačka inteligencija i šta je mašinsko učenje, što bi bilo teško čak i jednoj odrasloj osobi. Bavimo se prepoznavanjem boja, prepoznavanjem objekata i mašinskim učenjem.”

U informatičkom kampu se aktivnosti održavaju u 3 grupe, uz učešće blizu 50 mališana, sve do petka.

informatika
vmk

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.