Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Uvodi se novi informatički sistem za biblioteke

2021.05.28
17:15
2021.05.28
17:43
Forrás
Pannon RTV
Vojvođanske biblioteke i škole se proširuju novim i modernim informatičkim sistemom zvanim „Qulto".

Zahvaljujući tome, moguće je pratiti preko jedinstvenog sistema, koje se knjige mogu naći u kojoj biblioteci i kada se mogu iznajmiti, ali ova inovacija ime i brojne druge prednosti. Čelnici institucija takođe su mogli preuzeti laptop računare i čitače koda potrebne za rad sistema.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Ljubitelji knjige sada mogu od kuće pogledati koje su knjige dostupne u ustanovama, rezervisati i proveriti kada ističe iznajmljivanje ili da li su izmirili članarinu. Novi sistemom će biti obuhvaćeno 15 biblioteka u Vojvodini, uključujući Gradsku biblioteku Subotica i Biblioteku „Eržebet Juhas" u Bačkoj Topoli.

Janoš Panc, komercijalni direktor firme za informacione tehnologije „Monguz": "Bibliografska baza podataka koja je u skladu s međunarodnim standardima je mesto gde se knjige čuvaju sa povezanim podacima o kopijama i bazama podataka članova biblioteke, iznajmljivanje knjiga, uslugama i pretraživanjem elektronskog kataloga."

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Novi sistem neće pomoći samo bibliotekama i korisnicima, već će biti i važan korak napred u pogledu sigurnosti.

Zita Bednarik Prokec, informatičarka Biblioteke „Eržebet Juhas" u Bačkoj Topoli: "Sistem je potpuno nezavisan od platforme, pa mu se može pristupiti putem interneta, zahvaljujući tome nije povezan ni s jednim računarom, te se ne može dogoditi gubitak podataka. Sistem možemo koristiti potpuno sigurno, ne treba se brinuti zbog neispravnosti računara i gubitka podataka."

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Informatički sistem „Qulto" pruža kompatibilnost ne samo sa vojvođanskim bibliotekama, već i sa bibliotekama u Mađarskoj i drugim delovima sveta, gde se koristi sistem upravljanja zbirkom zasnovan na „MARC"-u.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „To znači da će jedna knjiga biti obrađena na takav način da će je, ako je jedna biblioteka zavede, druga to mora samo da ažurira. U objedinjenom sistemu možete videti koje se knjige mogu čitati u tim vojvođanskim bibliotekama, kada i kako ih možete iznajmljivati."

Uspostavljanje sistema i nabavku potrebne tehničke opreme podržala je vlada Mađarske uz pomoć Mađarskog nacionalnog saveta. 

biblioteka
informatički sistem
Jene Hajnal

Najnovije

16:36, Frissítve: 16:42

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.