Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Uz obalu Palićkog jezera postavljene table o Lajošu Vermešu

2021.07.29
18:02
2021.07.29
18:22
Forrás
Pannon RTV
Uz obalu Palićkog jezera su postavljene table o Palićkoj Olimpijadi i njenom vizionaru Lajošu Vermešu. Na promenadi, nazvanoj po ovom sportisti, postavljeno je 18 tabli na šest jezika sa starim fotografijama, koje govore o Vermešovom radu.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Dok se šeta obalom jezera Palić, na promenadi Lajoša Vermeša, može se videti 18 tabli koje opisuju sportsku istoriju naselja. Na tablama se nalaze fotografije, između ostalog, Olimpijskih igara na Paliću, čiji je vizionar bio Lajoš Vermeš, mađarski sportista rođen u Subotici.

Njegov unuk, Mihalj Vermeš, je rekao na svečanoj primopredaji ovih tabli da je njegov deda tokom studija u Budimpešti dobio inspiraciju za organizaciju Olimpijskih igara na Paliću po uzoru na antičke Olimpijske igre.

"Objavljena je vrlo zanimljiva knjiga pod pokroviteljstvom Mađarskog olimpijskog i sportskog muzeja u Budimpešti, pod naslovom "Lajoš Vermeš, prvi mađarski sportski fotograf". Ovde sam pronašao zanimljive podatke, uključujući činjenicu da je baron Pjer de Kuberten 1896. godine takođe pozvao mog dedu, ne njega lično već njegov sportski klub, kome je poslao pozivnicu, ali moj deda je smatrao, barem kako piše u ovoj budimpeštanskoj publikaciji, važnijim nastavak sopstvenih sportskih igara na Paliću."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Lajoš Vermeš je sa braćom organizovao Palićke Olimpijske igre 1880. godine, 16 godina pre modernih Olimpijskih igara barona Pjera de Kubertena u Atini. Zahvaljujući Olimpijskim igrama Lajoša Vermeša je izgrađena Sovina kula, današnja vila Lujza, kao i današnja Riblja čarda i subotički tramvaj. Ovaj događaj je postavio i temelj da Subotica postane pravi sportski grad.

Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine Grada Subotice: „Jedan od fundamentalnih načela naše gradske politike je očuvanje sećanja na naše velikane. Lajoš Vermeš ima posebno mesto među velikanima. Uostalom, svet mu duguje olimpijski pokret. Lajoš Vermeš je već 1880.godine organizovao Olimpijske igre na Paliću 16 godina pre prvih modernih Olimpijskih igara u Atini. Tako je Lajoš Vermeš pokazao pravac i napravio put, te njemu možemo zahvaliti na brojnim zgradama koje su izgrađene krajem 19. veka i početkom 20. veka u znaku Palićkih Olimpijskih igara."

Table su ispisane na šest jezika, na sva četiri jezika koja su u službenoj upotrebi u Subotici, kao i na engleskom i nemačkom jeziku. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice je finansirao ovaj projekat sa 100.000 dinara, a realizaciju je sprovelo Javno preduzeće "Palić-Ludaš".

Lajoš Vermeš
Palić
jezero
table
olimpijada
Mihalj Vermeš
Balint Pastor

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.