Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Uzgajivači ovaca kažu da su umanjene tržišne mogućnosti

2020-08-14
13:46
2020-08-14
16:44
Forrás
Pannon RTV
Jedan od poljoprivrednih sektora u Srbiji, koji se poslednjih godina najdinamičnije razvijao jeste ovčarstvo. Država pruža značajnu podršku za registrovane životinje, 7.000 dinara po grlu.

Poljoprivrednici smatraju da sužavanje tržišnih mogućnosti stvara velike probleme ovom sektoru i uzgajivačima, jer se već sada ovca od 40 kilograma može prodati samo ispod cene.

Karolj Lerinc iz Bogaraša je pre više od deset godina odlučio da će na svojoj farmi uzgajati kvalitetna grla. Sa čistokrvnim životinjama i jagnjadima, obezbedio je visokokvalitetno meso srpskom i inostranom tržištu. Epidemija koronavirusa bi međutim mogla čak i prekinuti njegov posao, jer se cena janjetine prepolovila. „Kod mene je jedno jagnje sedam hiljada dinara, dok poraste, treba ga hraniti, dobijem za njega osam hiljada dinara, i dve hiljade subvencija, to je 10 hiljada. Ako jagnje prodajem za dve stotine dinara, to je 8000 dinara, praktično radimo za 2000 dinara."

Sabolč Horvat Katai je već smanjio osnovno stado. Izvukao je sedamdeset ovaca sa farme. Prema njegovim rečima, trenutna preniska cena jagnjadi samo donosi gubitak u proizvodnji. „Tokom zime smo bili u mogućnosti prodati jagnjad po veoma povoljnoj ceni, a onda zbog ove epidemiološke situacije ili se vadeći na nju, kupuju jagnjad po nepovoljnoj ceni. Mi primećujemo da trgovci zloupotrebljavaju situaciju, skoro da iskorištavaju proizvođače."

Uzgajivači takođe smatraju da problem predstavlja i to što je sve teže nabaviti kvalitetnog jarca u Srbiji, koji raspolaže sa odgovarajućom genetikom. Uvoz se strogo kontroliše, a pored toga nadležni organi za životinje određuju i karatnin u trajanju od nekoliko meseci.

uzgajivači
ovčarstvo

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Crkvena slava u Srbobranu

Ova manifestacija se u ovom južno-bačkom mestu održava svake godine 14. septembra. Vernici su ove godine, zbog epidemiološke situacije, slavili uzdržanije, pridržavajući se propisanih mera.

U Temerinu opet postoji obuka za sviranje citre

Nakon nekoliko godina izostavljanja, osnovana je nova instrumentalna grupa u Mađarskom kulturno umetničkom društvu „Karolj Sirmai". Veliko je interesovanje osnovaca za ovom vrstom obuke.