Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Vakcinisane osobe mogu ući u Srbiju bez PCR testa i bez izolacije

2021.03.24
15:51
2021.03.24
17:06
Forrás
Pannon RTV
Državljani Srbije koji žive u inostranstvu, a koji su primili vakcinu i imaju potvrdu o vakcinaciji iz Srbije, ne moraju da budu u izolaciji kada putuju u Srbiju - odlučeno je, između ostalog, na današnjem sastanku Kriznog štaba Srbije.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da će tu odluku Vlada Srbije danas još precizirati. Bilo je reči i o predlogu Ministarstva prosvete, da đacima bude dozvoljen odlazak u školu kako bi ih ocenjivali. Zoran Gojković je naglasio da aktuelne mere ostaju na snazi, jer je broj novozaraženih građana u Srbiji i dalje veoma velik.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/bg

Na sednici Kriznog štaba Srbije, koja je održana u sredu, stručnjaci su analizirali predlog Ministarstva prosvete, da se đacima, koji su na onlajn nastavi od početka godine, dozvoli da odu u školu, kako bi ih ocenjivali - rekao je nakon sednice pokrajinski sekretar za zdravstvo. Zoran Gojković je dodao da će ministarstvo detalje razraditi u saradnji sa lokalnim samoupravama. Na sednici je pored toga razgovarano i o ulasku u Srbiju.

Zoran Gojković ,pokrajinski sekretar za zdravstvo: „Svako ko je primio vakcinu ili poseduje potvrdu o vakcinaciji, tačnije potvrdu o vakcinaciji iz Srbije, može ući u Srbiju bez PCR testa, odnosno bez izolacije, kao što je to bio slučaj i do sada. Isto važi i za one koji nisu državljani Srbije, odnosno strane državljane."

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/bg

Gojković je rekao da strani državljani takođe mogu da uđu u Srbiju bez PCR testa i bez izolacije ako su vakcinisani i ako su primili vakcinu koja je dostupna i u Srbiji. To znači da i srpski i strani državljani mogu slobodno da uđu u zemlju sa potvrdom o vakcinaciji, koja dokazuje da su prošli imunizaciju sa obe doze vakcina Fajzer, Sputnjik V i Sinofarm, odnosno jednom dozom vakcine AstraZeneka. Samo vakcinacija može pružiti dugoročno rešenje za epidemiju koja traje godinu dana -  rekao je sekretar.

„Ukoliko budemo poštovali mere na dalje, očekujemo da će sa povećanim brojem vakcinisanih broj novozaraženih početi da pada. Ustalili smo se na veoma visokom broju i zato nema popuštanja mera, ali striktnom primenom epidemioloških mera i vakcinacijom - videli smo to na primeru Izraela i Velike Britanije – nakon dve nedelje počinje da pada broj zaraženih. Zato sada sve zavisi prvenstveno od nas."

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/bg

Gojković je dodao da zahvaljujućim preduzetim merama nije došlo do skoka broja novozaraženih pacijenata, pa će mere ostati na snazi, što znači da tržni centri i ugostiteljski objekti i dalje neće moći da se otvore. Odgovarajući na pitanje novinara, pokrajinski sekretar za zdravstvo je rekao da će o merama koje će biti aktuelne za Uskrs, odlučivati kasnije.

granica
pcr test
vakcinisani
izolacija

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon