Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vakcinisanje drugom dozom „Sputnjika" u Senti

2021.04.18
15:15
2021.04.19
17:59
Forrás
Pannon RTV
U nedelju je 85 Senćana primilo drugu dozu vakcine „Sputnjik V". U Senti je do sada dato 7.500 doza vakcina i nadležni se nadaju da će u maju dostići 40-50 odsto imunizacije odraslog stanovništva.

Florijan Sabo je u nedelju pre podne primio drugu dozu ruskog cepiva. Kaže da je smatrao da je vakcinacija potrebna i na ovaj načine biće zaštićeniji. „Smatram da mi je potrebna. Isto kao i prethodne vakcine koje su mi bile potrebne u detinjstvu. Sada sam primetio da sam slabiji, oslabio mi je imunitet. Stare vrste vakcina počinju polako da deluju. U starijem dobu sigurno su efikasne."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mnogi su zaštitnu vakcinu primili  po savetu lekara, odnosno zbog svojih hroničnih bolesti. Osim toga smatraju da na ovaj način možemo da se vratimo svom uobičajenom životu.

„Pratio sam informacije u svetu, i sa mnogim ljudima sam i raspravljao, da li treba ili ne primiti vakcinu. Mnogi mi se suprotstavljaju, i ja sam im u šali rekao da ovo neće vreme rešiti, niti će ga vetar oduvati. Ukoliko želimo da živimo onako kao do sada, onda je ova vakcina potrebna i neophodna" kaže Đerđ Habram.

Vakcina „Sputnjik V" do sada je samo jednom prilikom mogla da se primi u Senti, i danas je bila revakcinacija. Korodinator za imunizaciju u opštini Senta govorio je detaljno i o ruskoj vakcini.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

„Najvažnija, najznačajnija razlika je u tome što prva i druga doza nisu identične, već su dve različite. Prva se daje samo za prvo vakcinisanje, a za drugu dozu može se dati samo ampula pripremljena za drugu dozu. Zbog toga je za one osobe koji iz nekog razloga, ako su eventualno bolesne i ne mogu da dođu, njihovu dozu, pod imenom skladištimo u rashladne uređaje, sve dok nisu u prilici da je prime" kaže Čongor Lerinc, opštinski koordinator za imunizaciju u Senti.

Proces imunizacije dobro napreduje u opštini Senta. Do sada su dali blizu 7.500 vakvina, njih 3.000 je već i revakcinisano, i nešto preko njih hiljadu ćeka na drugu dozu. Koordinator kaže da prema njihovim očekivanjima tokom maja bi mogli da dostignu imunizaciju između 40 i 50 odsto odraslog stanovništva u opštini.

imunizacija
vakcinisanje
Senta
Sputnjik V

Najnovije

19:02, Frissítve: 19:09

Crkvena slava i Dan sela u Tordi

Povodom 245. godišnjice ponovnog naseljavanje sela, u Tordi se obeležava crkvena slava i Dan sela, u skromnim okvirima zbog epidemije. U odnosu na prošlu godinu, ovog je vikenda u banatsko selo već stiglo više gostiju.

Najčitanije

Ulaganja u „Komval" u Čantaviru

Komunalno preduzeće „Komval", koje posluje od 1958, uspelo je da se izvuče iz gubitka u 2019. godini od dva i po miliona dinara, tako da je lanjsku godinu završilo pozitivnim rezultatom.