Ugrás a tartalomra

Važan upis u poseban birački spisak na izborima nacionalnih saveta

2018.08.11
18:46
Forrás
RTV Pannon
Birači koji su od zadnjih izbora nacionalnih saveta promenili mesto prebivališta, moraju ponovo da se registruju u poseban birački spisak.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće raspisani u avgustu, a održani 4. novembra. Jedini preduslov za učestvovanje kandidata nacionalnih manjina je upis u poseban birački spisak. Bez toga ne možete birati ni biti izabrani.

Upis u poseban birački spisak građani mogu obaviti na Odeljenjima za opštu upravu lokalnih samouprava ili popunjavanjem štampanog formulara sa web stranice Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – izjavio je Đula Ladocki za RTV Panon.

Član Republičke izborne komisije je dodao, da samo oni koji su od zadnjih izbora od pre 4 godine promenili mesto prebivališta, morati ponovo da se registruju. “Često se desi da se prilikom promene mesta prebivališta izbrišu birači sa posebnih biračkih spiskova a ne upišu novo prebivalište. Molim sve koji su menjali adrese, da provere da li su na posebnom biračkom spisku.”

Pannon RTV

Ako želite proveriti da li ste na posebnom biračkom spisku, potrebno je posetiti web stranicu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kliknuti na prvu ikonu na desnoj strani i upisati svoj lični broj.
Upis u poseban birački spisak je važan, bez toga nacionalne zajednice ne mogu uticati na razvoj vlastite sudbine, ili na to ko će odlučivati o osnovnim pitanjima važnim za nacionalnu zajednicu – dodao je Đula Ladocki. 2014-e bilo je oko 130 hiljada vojvođanskih Mađara na posebnom biračkom spisku.

Nacionalni savet Mađara će pre izbora nacionalnih saveta verovatno još dva puta zasedati, predstoje još nekoliko važnih donošenja odluka – izjavio je predsednik MNS Jene Hajnal. “Ima još puno toga da se radi, naročito na polju unapređenja vrtića. Stiže jesen, moguće je deljenje Vackor-paketa. Očigledno je da možemo pokrenuti nova unapređenja, koja će u naredne 4 godine već pokazati šanse i mogućnosti, a koja se mogu zasnivati na prethodne 4 godine.”

Što više ljudi učestvuje na izborima, to je veći legimitet tela i veća je efikasnost. Dobar je primer tome, što je MNS preuzeo kordinaciju i ostalih nacionalnih zajednica – dodao je Jene Hajnal. Telo koje uživa u ovako velikoj podršci, je još uspešnije u pregovorima – zaključio je predsednik MNS.

oseban birački spisak
izbori
nacionalni saveti

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.