Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Veče opere u „Kolegijum Hungarikumu" u Beogradu

2022.02.08
18:29
2022.02.09
12:58
Forrás
Pannon RTV
Na koncertu su se publici predstavili umetnici iz Mađarske i Srbije.
Pannon RTV/Idei Sándor

Prema planiranom programu, na muzičkoj večeri trebali su da nastupe pobednici sa takmičenja „Šimandi Jožef" u Mađarskoj, ali zbog bolesti je dvoje operskih pevača moralo da odustane od koncerta.

Žužana Kapi, koja je došla iz Budimpešte, u poslednjem trenutku je prihvatila da stane na scenu, te beogradska publika nije ostala bez odličnog programa. Operska pevačica iz Budimpešte ima međunarodno priznatu karijeru, i jedna je od nagrađenih na takmičenju „Šimandi Jožef" koje okuplja mlade talente.

„Bilo mi je to prvo veće takmičenje u životu. U osnovni sam mnogo naučila iz toga što je bilo više krugova, i uvek je trebalo biti spreman za novi krug i nositi veliki repertoar. Dakle, za ovo se trebalo mnogo pripremati."

Pannon RTV/Idei Sándor

Kao gost nastupila je i Nevena Đoković, umetnica iz Srbije. Solo pevanje učila je u Beogradu i od tada je nastupila u brojnim predstavama u srpskoj prestonici.

„To je žanr koji će da živi uvek. Mi se uvek trudimo da budemo što bolji i bolji da bi publika dolazila i slušala operu. Sada, koliko je popularna opera u Srbiji? Nije kao u zapadnim zemljama, ali svakako beogradska opera ima svoju publiku koja redovno dolazi i posećuje gotovo sve predstave koje su trenutno na repertoaru."

Pannon RTV/Idei Sándor

Uz koncertno veće, Marija Temeši, mađarska operska pevačica i prvakinja Državne opere Mađarske održala je majstorski kurs za učenike operskog pevanja.

„Ja sam pevač Vagnera i spinto sopran, ali sam od svojih učitelja naučila bel kanto tehniku pevanja. Volela bih da prenesem, ovu živu umetnost, kako zaroniti u jednu ariju, u ulogu. To je nemoguće bez osnova tehnike pevanja. Volela bih da malo pokažem kako mi to radimo u Segedinu."

Pannon RTV/Idei Sándor

Cilj je bio da na koncertu i pevači iz Srbije i Mađarske imaju mogućnost da se predstave – rekla je Klara Sentđerđi, direktorica „Kolegijum Hungarikuma" u Beogradu.

„Jednim delom zbog toga da pokažemo da smo otvoreni za mogućnost da mađarski i srpski umetnici nastupaju u „Kolegijum Hungarikumu". Nama je to veoma važno, da se obe strane predstave. Smatram da je ovo bilo uspešno. Pijanisti su bili odlični, i vidim da je publika veoma zadovoljna, jer su svi oduševljeno aplaudirali."

Na koncertu su između ostalog izvedena dela Ferenca Lista, Ravela i Mocarta.

opera
Beograd
Kolegijum Hungarikum

Najnovije

14:04

Pojeftinilo veštačko đubrivo

Veštačko đubrivo, koje je nezamenljivo za useve, tokom jeseni je koštalo 110 dinara, sada se može kupiti i za 90 dinara. Poljoprivrednici su zadovoljni zbog pada cene, ali kažu da je i pored pojeftinjenja, ta cena i dalje visoka.
11:07, Frissítve: 11:15

Borba Anite Pager da ponovo prohoda

Anita Pager, 26-godišnja devojka iz Mužlje, usled nesreće je pre pet godina ostala nepokretna. U pomoć joj je pritekla Fondacija “Budi Human” kampanjom prikupljanja sredstava za njenu operaciju na Tajlandu. Do maja treba prikupiti 16 miliona dinara.
11:46

Poskupeli dizel i benzin

Litar evrodizela će od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama koštati maksimalno 200, a benzina evropremijum BMB 95 najviše 170 dinara, saznaje RTS.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.

Penzioneri, pažnja!

PIO fond: Najniža penzija u Srbiji 20.631 dinara, a najviša više od 190.000