Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Szalai Adrián

Veće premije za kvalitetno mleko

2019-11-06
19:48
Forrás
Pannon RTV
Naredne godine u Srbiji će početi sa radom Nacionalna referetna laboratorija koja će precizno utvrđivati kvalitet proizvedenog mleka.

Cilj je da država plati višu premiju za kvalitetno mleko, nego za ono nižeg kvaliteta. O ovoj promeni govorio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede tokom posete severnoj Bačkoj.

Ministar poljoprivrede u Vladi Srbije ponovo je posetio poljoprivredna gazdinstva u okolini Subotice. Branislav Nedimović je ponovio da je izgrađena Nacionalna referentna laboratorija koja će od trećeg kvartala naredne godine kao nezavisna merna stanica kategorisati kvalitet mleka proizveden na gazdinstvima: „Mi već radimo monitoring, kontrolu kvaliteta mleka na teritoriji Srbije. Moramo sada da izmenimo zakon o podsticajima, pošto nam je ideja da kvalitetnije mleko plaćamo premiju više, u odnosu na mleko koje je lošijeg kvaliteta. Do sada je to bilo svima sedam dinara po litri."

Ištvana Kočmara, subotičkog proizvođača mleka obradovala je vest o funkcionisanju nacionalne laboratorije, jer je do sada mleko koje proizvede na svojoj farmi vrednovao otkupljivač: „Ova laboratorija, o kojoj je govorio ministar, je po mom mišljenju veoma pozitivna stvar jer nije svejedno da neko dobije sedam dinara za kvalitetno mleko, i za neko koje nije tako kvalitetno. Ovo je zaista veoma pozitivno, a videćemo kako će funkcionisati."

Prema planovima saradnici Nacionalne referentne laboratorije opremljeni specijalnim vozilima i uređajima mesečno dva puta bi na farmama uzimali uzorke i to  u prisustvu proizvođača. Uzroci bi bili kodirani, a testiranje, odnosno analiza bi se radila u Batajanici. Država će na osnovu ovih analiza isplaćivati podsticaje.

mlek
mlekarstvo
Branislav Nedimović
Subotica
Bogdan Laban

Slične vesti

Najnovije

21:39, Frissítve: 21:45

Dan opštine Ada

1835. godine gradu su dodelili dozvolu za održavanje slobodnog vašara, i kao rezultat toga, naselje i zanatska industrija su postigle ogroman napredak.

Najčitanije